Промената на климата има влијание во квалитетот на шампањот

Индустријата за шампањ се чини дека е доста погодена од оваа приказна. Ако се прашувате како, следува анализа.

Зголемувањето на температурите и претходните жетви во реномираниот вински регион произведуваат грозје со помалку киселина, а киселоста е важна и за процесот на стареење и за свежината на познатото пенливо вино, што влијае на целокупниот вкус на пенливо вино .

– Theетвата сега пристигнува две недели порано отколку што беше пред 20 години – вели Антон Маласанж, ко-сопственик на куќа од шампањ.

Секако, вкусот е клучен, а производителите на шампањ одамна додаваат и други вина за подобрување на вкусот на винтиџ вина. Различни винари создаваат различни техники за борба против овој проблем.

Додека Маласанж има специјално дизајнирани резерви за да додаде „свежина“ со тоа што ќе ги задржи со природна плута, Jeanан Баптист Лекалон од друга позната куќа од шампањ работи на тоа да го направи грозјето поотпорно на потоплите температури и болести и штетници што се шират во топлината. Други производители на шампањ исто така ја покриваат почвата со слама за да ги зачуваат микробите во почвата и да ја блокираат втората рунда на ферментација во бурињата, за да ја сочуваат киселината.

– Измисливме меурчиња за да ја надоместиме незрелоста на грозјето. Како земјоделци, нашата работа, нашиот живот, нашата страст е да се прилагодуваме на климатските промени стотици години. Ако климата се загрее толку многу во иднина, ќе мора да направиме бургундско вино.

За среќа, целиот регион е загрижен за опасностите од климатските промени. Од 2003 година, регионот има дебитирано како прв регион на винова лоза што го пресметал отпечатокот од јаглерод (количината на јаглерод диоксид што се испушта во атмосферата) и презема чекори за да се намали. Резултатот е намалување од 15 проценти на испорачаните шишиња.