Само 40.000‎€

Дваесет шишиња, со волумен од литар и пол, ја сочинуваат унгарската ексклузивна колекција на вино Кралска Токај, Royal Tokaji „есенсија“, а едно шише од таа колекција чини 35.000 евра.

Ова слатко вино се произведува на североисточниот дел на Унгарија, а виното е направено уште од гроздоберот во 2008 година.

Шишињата беа дизајнирани од уметникот Jamesејмс Каркас, а секоја од 20-те има затка направена токму за нив во Португалија.

Нивниот рок на траење е до 2300. Досега се продадени 11 шишиња од таа колекција.

Цената е одредена од голем број фактори, пишува Република, вклучително и „благородна мувла“, која е одговорна за уникатниот вкус на тоа вино.

За ова вино, производителите велат дека тие не би можеле повторно да ја произведат својата уникатна арома.