Шампион за месец мај

Вината на месецот – МАЈ 2020 година – МОРЛЕТСКИ СЕМАЈНИ лозја, COEUR DE VALLÉE, CABERNET SAUVIGNON, 2014 година, 4,0 PЕП од 5,0 PЕП (90 поени од 100 поени) (од Ненад Јелишиќ)

Во текот на првите седум дена од секој месец, Wујорк Винас го претставува виното на месецот .. Wујорк Винас вкусува стотици вина секој месец и меѓу нив, се избира виното на месецот. Критериуми според кои виното ќе се квалификува како вино во месецот е тоа што во својот рејтинг има најмалку 3,0 NJP и дека се истакнува и по неговиот квалитет и со неговата комплексност на арома / вкус. Виното е достапно и на пазарот на вино.

Семејство лозови насади Морлет, Кур де Вале, Каберне Совињон, 2014 година, црвено суво мешавинско вино, Оаквил, долината Напа, Северен брег, Калифорнија, САД.

Ова вино има многу придобивки од декантирање. Неговото богатство со арома, богатство на вкус и сложеност се силно омилени од тоа. Аромата е прекрасна, слатка зачинета и сложена со слатки зачини, темно чоколадо богато со какао, сладок тутун, сушени темни цреши, крем де каси и суви сливи. Вкусот е сложен и сладок зачинет со темно чоколадо, богато со какао, слатки зачини, темно зрело цреши, сладок тутун и црн пипер. Интеракцијата помеѓу танините, киселоста и плодноста е навистина добра. Семејството лозови насади Морлет Каур Вале Каберне Совињон 2014 ќе се развива најмалку 10 години, т.е. барем до 2030 година. Се состои од 75% Каберне Совињон и 25% Кабернет Франк. Почвите на кои растат грозјето за ова вино се состојат од алувијални почви. Грозјето за виното се бере рачно. По внимателниот избор и во лозовите насади и во винарските визби, внимателно уништување и кршење, виното се ферментира / мацерира со природен квасец во резервоари и удари од не’рѓосувачки челик (600 литри дабови буриња). По ферментацијата и мацерацијата, виното старее во нови барики (225 литри дабови буриња) за 16 месеци и конечно во шишиња за неколку недели. Виното не се филтрира. Семејните лозови насади Морлет Каур де Вале Каберне Совињон 2014 треба да се сервираат на 18 до 19 ° C во чашите од Бордо, доколку е можно, од Орфефор, Коста Бода, Шпигелау или Ридел. Започнете со сервирање на 16 ° C (кога собната температура е над 20 ° C или надворешната температура е над 23 ° C) и потоа уживајте во тоа кога ќе почне да расте во стаклото. Ако виното би се пиело денес, треба да се украси најмалку два часа. Треба да се ужива со чорба од ирваси со компири од месо од месо или со дива чорба (дива свиња, елен и лос или било кој од нив) со лустери или порцини и јасмин ориз или со бургундско месо од чорба (boeuf bourguignon) или со шведски ќофтиња со крем сос и путер од компири или со тврди сирења како што се Västerbottensost, Grana Padano и пармезан. Morlet Family Vineyards Cœur de Vallée Cabernet Sauvignon 2014 е навистина добро вино, но ако сакате да влезете во виното на виното, треба да го вкусите Morlet Family Vineyards Passionnément Cabernet Sauvignon 2012, што е 100% каберне Совињон-вино кое го доби 5,0 NJP од 5,0 NJP (100 поени од 100 поени) на Wујорк Винас во ноември 2018 година. Грана Падано и пармезан. Семејството лозја Morlet C Morur de Vallée Cabernet Sauvignon 2014 е навистина добро вино, но ако сакате да влезете во виното на виното, треба да го вкусите Morlet Family Vineyards Passionnément Cabernet Sauvignon 2012, што е 100% каберне Совињон-вино кое го доби 5,0 NJP од 5,0 NJP (100 поени од 100 поени) на Wујорк Винас во ноември 2018 година. Грана Падано и пармезан. Morlet Family Vineyards Cœur de Vallée Cabernet Sauvignon 2014 е навистина добро вино, но ако сакате да влезете во виното на виното, треба да го вкусите Morlet Family Vineyards Passionnément Cabernet Sauvignon 2012, што е 100% каберне Совињон-вино кое го доби 5,0 NJP од 5,0 NJP (100 поени од 100 поени) на Wујорк Винас во ноември 2018 година.