Леонардо Да Винчи

Тој дури и не можеше да сонува за големиот Леонардо да Винчи дека еден ден во град во Хрватска, 500 години по неговата смрт, луѓето ќе му се восхитуваат на виното од неговите лозја.

Ова е точно она што се случи во Загреб во хотелот „Академија“, организиран од италијанскиот институт за култура за одбележување на половина век од неговата смрт (1519). Во таа пригода беше прикажан документарецот „Вино на Леонардо да Винчи“ (режија Марко Кариси, времетраење 25 мин., 2019 година).

Филмот открива прилично непозната страна на овој генијалец. Човек кој замина во историјата како уметник и научник, култивираше длабоко во себе неверојатна страст за вино. Оваа loveубов беше толку голема што тој прифати компензација за неговите слики во вино или лозја, а тој беше особено приврзан кон тосканските лозја во родниот град „Винчи“. Од раѓање ги набудуваше лозите што зреат во овие лозја, а по смртта на неговиот татко се бореше со сите сили да ги направи овие лозја меѓу многуте потомци на татко му.

Токму од овие лозја винаријата „Кантина Леонардо да Винчи“ денес шишира одлични вина, а ние ги вкусивме и некои од нив. Овие се навистина убави и добро образовани вина кои се задоволство да пијат.

  1. 1502 ДА ВО РОМАГНА Пињолето ДОК spumante brut (провинција Емилија – Ромања од каде доаѓа се повеќе познатото италијанско пенливо вино Pignoletto DOC)
  2. VILLA DA VINCI Vermentino Тоскана IGT 2017
  3. VILLA DA VINCI Rosso Toscana IGT (сангиовсе) 2017 година.

За разлика од Галилео, кој се занимаваше со сетилните карактеристики на виното, филмот ја открива големата страст на Леонардо за научниот пристап кон виното – грижа за винова лоза во лозјето и производство на вино во подрумот.

Неговото писмо до продуцентот кој се грижел за своите лозови насади во градот Фиесоле го открива знаењето на Леонардо за тоа како да ја оплоди почвата, како да спречи оксидација и да ги зачува аромите на виното, а на него му пречи премногу прелевање вино од еден сад во друг. и тешко паѓа на стомакот.

Тогаш ова писмо, од 9 декември 1515 година, се смета за прва енолошка постапка за технолошки аспект на производство на вино.

Леонардо отиде чекор подалеку и ја проучуваше духовната димензија на виното. Тој сакаше да ја открие врската што постои помеѓу потрошувачката на вино и состојбата на човечката душа. „Кога виното влегува во некоја личност, го носи човечкиот дух во мозокот и ја обединува човештвото во едно. Човекот се спојува со природата преку виното “, се некои од размислувањата на Леонардо за виното, кои се уште денес, 500 години подоцна, пред неговото време.

Покрај сè што ни остави овој човек, бројни пронајдоци и уметнички дела кои немаат цена, тој ни остави и свои вина. Друга потврда за тоа колку е генијалец.И додека Мона Лиза мистериозно се смее, се прашуваме што друго ќе откриеме за него – големиот Леонардо да Винчи.