Здравје и црвено вино

Потрошувачката на црвено вино во умереност може да биде корисна за дигестивниот тракт бидејќи го зголемува бројот на различни видови корисни бактерии кои живеат таму, велат научниците од лондонскиот колеџ на кралот. 

Ова веројатно се должи на полифенолите, чии соединенија се многу помалку застапени во белото вино, пивото и јаболкото, велат британските научници.

Една чаша црвено вино за две недели е сосема доволно за здравјето, но истражувачите предупредуваат дека резултатите од нивната студија не треба да бидат изговор за опивање. Потсетуваат дека многу видови овошје и зеленчук се богати со полифеноли, пишува Би-Би-Си.

Зошто се важни полифенолите?

Полифенолите, како ресвератролот од кожата на црвеното грозје, се микронутриенти чии корисни својства се верува дека делуваат како гориво на корисни микроби кои живеат во нашите црева.

Цревата содржат милијарди бактерии и други микроорганизми, а полифенолите им помагаат да останат здрави.

Зголемениот број на студии укажуваат на тоа дека дури и заради најмалите промени во цревната флора (микробиота) може да станеме подложни на развој на разни болести, како што се синдром на иритабилно црево, срцеви заболувања и дебелина и се чини дека тие можат да влијаат на нашето расположение и менталното здравје.

Покрај тоа, диетата, начинот на живот и некои видови на лекови кои редовно ги земаме може да го нарушат балансираното функционирање на цревниот систем.

Вид на истражување

Студијата, чии резултати беа објавени во списанието Гастроентерологија, следеа илјадници луѓе од Велика Британија, САД и Холандија.

Сите нејзини учесници – близнаци вклучени во програми за истражување на здравјето – мораа да одговорат на низа прашања во врска со диетата и колку и каков вид алкохол обично пијат.

Се покажа дека цревната флора на субјектите кои пиеле црвено вино е поразновидна од оние кои конзумирале некој друг вид вино.

Разновидноста на цревната флора беше поголема кај луѓето кои консумираа малку повеќе црвено вино, иако една чаша за две недели направи позитивна разлика.

Истражувачите забележале дека никој од испитаниците не бил алкохоличар.

Стручно мислење

Д-р Каролин Ле Рој објасни дека ова е студија за набудување, поради што не може да се каже со 100% сигурност дека црвеното вино има корисен ефект врз цревата.

„Но, ако треба да изберете еден алкохолен пијалок во одредена прилика, одлучете се за чаша црвено вино затоа што се чини дека има корисен ефект врз микробите во цревата. Не мора да пиете секој ден, доволно е да го направите тоа во умерени количини и повремено “, рече Ле Рој.

Таа додаде дека таа и нејзините колеги планираат да спроведат нова студија во која на учесниците ќе им се понуди чаша црвено вино и безалкохолен сок од црвено грозје за да дознаат каков ефект имаат тие врз микробиотата.

Алекс Вајт од британската фондација за исхрана смета дека резултатите од студијата се интересни и корисни, но предупредува дека високиот внес на алкохол е поврзан со поголем ризик од развој на голем број здравствени проблеми, како што се разни видови на рак, срцеви заболувања, мозочен удар и заболувања на црниот дроб.