8000 години стара приказна

Грузија произведува вино скоро уште од раѓањето на цивилизацијата. Археолозите датирале од грузиското винарство до 6-ти милениум, п.н.е. (пред повеќе од 8000 години). Во многу случаи, виното произведено во Грузија денес следи античка традиција; на пример, големи пловни објекти за садови познати како Квеври (или Квеври) биле користени низ многу векови за да се ферментира, складира и старее вино под земја, и тие сè уште се користат. Садовите во облик на јајца кои во последно време се видени на многу винарии во Европа и во Северна Америка се сведоштво за оваа практика. Вкусот на таквото грузиско вино сугерира минерали од глина.

Друга карактеристика на грузиската винска приказна е нејзините сорти на грозје , од кои некои се проследени до пред најмалку 5.000 години. Од околу 80 сорти, црвениот Саперави и белиот Ркацитсели се веројатно најпознати во САД – тие се двете што прв пат ги вкусив кога се преселив во регионот на прстите на езерото во раните 80-ти. Кога синот на Константин Франк, Вили ми го претстави Rkatsiteli, тој рече дека е одлично италијанско вино – тоа беше одлично, но секако дека не беше италијанско. Константин Френк го засади грозјето во 1950-тите и 60-тите години. 

Georgiaорџија секако има винска приказна што треба да ја раскаже, и затоа Паулина Риткенен, Ларс Вигерленд и Ерик Борг од Одделот за деловни студии , Школата за општествени науки, универзитетот Садертерн, Шведска следеа четири грузиски лозја за да покажат колку е добро раскажана приказна за да се промовира локалната винска индустрија. Нивната работа е раскажана во работниот документ на Американското здружение на вински економисти (AAWE) бр. 240 .  Најпопуларни во: Храна и пијалок

Според апстрактот, грузиските антички винарски традиции се надополнети со европски традиции воспоставени во 18 и 19 век, што и дава на земјата моќна причина да ги користи своите приказни за вино како алатка за маркетинг. Авторите на весникот треба да утврдат: „Кои се главните компоненти во раскажувањето на грузиската винска индустрија? Како се раскажува приказната за да се исполнат целите на пазарот на индустријата и на индивидуалните компании? Како раскажувањето приказни се обликува во разни комуникациски канали, како што се етикети со шишиња, почетни страници и филмови? “

Одговорите ги добија преку винарии и посети на лозови насади, во разговори со сопствениците на винарии, вработените во винаријата и земјоделските службеници. Посетените компании за вино биле: Шато Мухрани , околу 1878 година, во сопственост на семејството Баграција, едно од најстарите кралски семејства во Европа. Шато Мухрани привлекува товари од туристи кои ја слушаат историјата на семејството Багриција и традиционалното, како и модерното винарство; Винаријата „ Бадагони“, нов производител на вино започна во регионот на Кахети од страна на инвеститорите во 2006 година; имотот на принцот Александар Чавчавадс Цинандали , каде се произведуваа првите шишиња вина во Georgiaорџија ; и корпорацијата Грузиско винооснована во Источна Georgiaорџија во 1999 година со пристап до пазарите во Украина, Казахстан, Белорусија, Естонија, Латвија, Литванија, Кина, Јапонија и Русија.

Знаеме дека луѓето раскажуваа приказни уште од нашиот почеток. Интересот за раскажување приказни за бизнис не е ниту нов, а модерниот маркетинг со содржини го направи фокусот кога оди по целниот пазар. Цитирајќи го Јохансон, AW 2004 и други, авторите на апстрактот тврдат дека „Маркетингот, трговските марки, брендовите, географските ознаки и раскажувањето приказни се сите алатки за претприемништво што се користат во винската индустрија за да се постигне диференцијација на пазарот“. Тие понатаму ни кажуваат дека приказните за вино најмногу се однесуваат на страстите, териториите и традициите.

Апстрактот заклучува дека најсуштинската приказна во грузиското претставување на нејзината винска култура е нејзината 8000-годишна историја на вино, и нејзиното инсистирање да се промовира дека земјата е лулка на производството на вино. Со поддршка на археологијата, грузиската винска индустрија тврди дека измислила винарство во источниот брег на Црното Море. Денес, земјата може да се пофали со два главни вински региони: запад и исток, со производство на вино од Квеври во двата региона. Општо, голем дел од вината во западниот регион се полу-слатки или слатки и одат во Русија; Источно, генерално, се наоѓа судот Саферави и Ркацистели. Интересна карактеристика на нејзината винска приказна е дека откако тврдеше повеќе од 500 автохтони сорти на грозје, Грузија исто така тврди дека е „Ноевата лоза на лозарството“. Авторите велат дека пораката се слуша гласно и јасно,

Приказната за грузиското вино се појави на религиозна наметка. Авторите цитат: „Кога глинените пловни пломби се печат“, она што се случува во Квеври е тајна помеѓу бродот и богот. Монасите, свештениците и верниците се молат за успехот на процесот на ферментација … “и дека„ лозите се поврзани со крстот на христијанството во Грузија. Според легендата Свети Нино, првиот проповедник на христијанството во Georgiaорџија, кој според легендата го создал својот крст од стебла од винова лоза и ги преплетува стеблата со своја коса “.

Апстрактот заклучува: „Да се ​​раскаже приказната за тоа како се прави виното и нејзината улога во долгата историја на винарството е принуден начин за маркетинг на вино. Откривме како функционира ова во Грузија “.

Така функционира и во САД, каде производството на вино сега трае пет века и 50 држави. Старо како што е, раскажувањето приказни е живо и добро.