Bohemian Wine

Бохемија (Чечи на Чешка) е основана долго пред виновата експанзија на Моравија , но и покрај овој наслов сега таа е само 5% од годишното производство на вино во Чешка.

Позицијата на Бохемија во чешката винска индустрија сега е во голема мерка церемонијална: опфаќа живописен, традиционален, историски крај на производството, оставајќи ја Моравија да разгорува многу милиони галони вино секоја година. Бохемија работи на зајакнување на романтичната слика на чешкото вино и се грижи за туристите во нацијата; Моравија работи за да се обезбеди тие туристи да купат чешко вино кога ќе се вратат во нивните матични земји.

Бохемија стана правилно воспоставена како вински регион кон крајот на 16 век, под владеење на светиот римски император Рудолф Втори (исто така крал на Бохемија). Првите винова лоза можеби биле засадени таму два века порано, за време на владеењето на Чарлс IV, но во 1580-тите години не беше забележана Бохемија насочена кон развој на лозарството. Лозовите насади, како и сега, беа малку фрагментирани: засадени не според правилата за ефикасно, интензивно земјоделство, туку според способностите на поединците кои ги третираат.

Овој начин на развој е стандарден за винските региони во тие времиња. Лозарството беше претпријатие на поединци, и имаше малку (доколку има) големи компании за вино како оние што постојат денес. Дали винароните за кои станува збор направиле свое вино или се собрале во задруги е прашање на практичност и на локален обичај. Нивните лози беа лоцирани во близина на нивните домови, секако во непосредна близина и обично во вид на поглед.

За време на комунистичката ера во втората половина на 20 век, скоро сите лозја во Бохемија (и низ она што тогаш беше Чехословачка) беа под државна контрола. На поединците им било дозволено само една десетина од хектар за приватна, лична употреба, додека преостанатото земјиште се користело за интензивно, колективно земјоделство. За време на оваа ера, индустријализацијата пристигна во мирен, пасторален свет на чешкото вино: лозовите редови беа драстично издолжени за да ја зголемат автоматската ефикасност и беа собрани со машина. Бохемијата беше помалку погодена од ова отколку Моравија, и тоа е видливо во тековните разлики меѓу двата региони.

Земјата за вино на Бохемија го задржува својот оригинален, трнлив распоред денес. Лесно може да се гледа како на неколку различни вински региони, отколку како еден голем, составен од четири дискретни области на север и северо-запад од Прага. Овие се Мост (на границата со германскиот Саксен / Саксонија ), Лони, Литомерице и Мелник. Традиционалните и модерните сорти на грозје се одгледуваат овде, и се претвораат во долго-воспоставени и нови стилови на вино. Комерцијалните возачи кои се наоѓаат во пастирските, вински области со низок интензитет, како што е Боемија, се многу поврзани со туристичките очекувања, отколку со барањата за извоз на масовен пазар. Квалитетот и разновидноста на боемското вино зависи од индивидуалните винари, кои во моментот постојат во релативна хармонија со нивните плодни моравски братучеди на југот.

Фуснота во историјата на алкохолот на Бохемија е окупирана од нејзината верзија на апсцес, позната и како горчливите пелин од дрво. Овој дух честопати се групира заедно со францускиот и швајцарскиот стил отсуство, но е различен на неколку критични начини. Познатиот зелен, анасон вкус дестилат потрошен од боемски уметници и писатели во Париз од 19 век, се дестилира од Artemesia absinthium (пелин), анасон, анасон и други билки. Стилот на боемскиот апстис (или чешки абсент) не е дестилиран, туку е направен од мешање на растителни масла со алкохол со висока јачина. Хербалната мешавина од боемскиот апстинс обично исклучува анасон и анасон, што го прави доста различно од француското или швајцарското отсуство.