Swiss Wine

Швајцарија можеби не е најпознатата од нации за производство на вино, но оваа мала, планинска земја во западна Европа повеќе од две илјади години прави вино. Недостатокот на слава на швајцарското вино не се должи на недостаток на квалитет или количина, туку затоа што се произведува претежно за (и се троши среќно) од самите Швајцарија.

Меѓутоа, работите постепено се менуваат; светот над Алпите сега го открива високиот квалитет на многу швајцарски Пино Ноар , и белите вина направени од националното предводство на грозје, Шасели . Највисоките лозја може да се најдат скоро во секој агол на земјата, но огромното мнозинство се наоѓа во алпскиот Вале и околу Lakeеневското Езеро во Ла Коте и Лаваукс .ШвајцаријаSpiez, Thunersee и Бернезските Алпи

Целосно затворен во копно, Швајцарија се наоѓа во сендвичи меѓу Германија, Италија, Австрија и Франција – на север, југ, исток и запад, соодветно. Неговата култура е јасно под влијание на секој од овие соседи, најочигледно на неговите јазици (германски, француски и италијански се сите официјални национални јазици овде), но и во нејзините вина. Влијанието на германското вино се покажува со претпочитање на сорти на вино и свежи, освежувачки стилови на вино и е најзастапено во германското говорно подрачје меѓу Цирих и Рајна. Француските влијанија се чувствуваат низ целата земја, но најискрено во францускиот југо-запад, во Genенева, Вауд и Вале. Омилените сорти на грозје во нацијата – Шастели, Пино Ноар, Гамај и Мерлот – се со француско потекло.

Основните окрузи лозја на Швајцарија се лоцирани околу неговите краеви, оставајќи го центарот во голема мерка без лозја. Мнозинството се наоѓа на југо-запад околу северната страна на Lakeеневското Езеро ( Genенева и Вауд ) и по горниот дел на реката Рон во Валеите. Исто така, има значителни лозја области на запад ( Нојхател ), југ ( Тичино ), исток ( Грабунден ) и расфрлани околу Цирих на север ( Аргау , Шафхаузен и Цурхер Вајнленд ).

Зафаќајќи нешто помалку од 16.000 квадратни милји (41.500 квадратни километри), Швајцарија е околу една десетина од големината на Калифорнија, и приближно иста големина како регионот Австралија, Риверна . Географски, таа е поделена на три различни области, кои ја надминуваат земјата дијагонално во три нерамни ленти. По нејзиниот северо-западен раб трчаат планините Јура (преку која лежи француската јура ), чии подножје овозможуваат зачудувачки предели на Ла Коте. Средниот опсег, помеѓу Lakeеневското Езеро и Езерото Констанца, е формиран од Централното плато. Ова е дом на мнозинството швајцарско население, во градовите Цирих, Луцерн, Берн, Лозана и Genенева. Најширокиот опсег, кој доминира во јужната половина на земјата, е исто така најеографски драматичен. Опфатен е со планините на Алпите, кои сочинуваат 60% од вкупната површина на земјата.

Планините, терасите и стрмните падини се клучна карактеристика на швајцарските лозја. Тие алудираат на историјата, напорната работа и традицијата и придонесуваат за воздух на рустикален шарм во националната винска индустрија. Тие исто така прават швајцарски вина некои од најскапите во светот; ваквите места се недостапни за трактори и други машини за лозови насади, така што повеќето работи се прават со рака, значително зголемување на трошоците за производство. Сепак, ова има свои предности; кога грозјето се бере рачно, постои очигледен поттик да се фаворизираат квалитетот над количината.

Шасела е клучно грозје од бело вино во Швајцарија, иако постепено им попушта на попопуларните ’меѓународни’ сорти како Шардоне и Совињон Блан – честа приказна во винските региони скоро насекаде. Името се менува од регион во регион, но дури и со овој поделен идентитет, сепак успева да сочинува една третина од областа на лозјето на земјата. Познат е како Гутел во северно германски јазик и Фендант , Дорин или Перлан на југо-запад што зборуваат француски јазик.

Ризлинг, Пинот Грис, Пино Блан и Гјувзутраминер исто така се користат во лозјата на швајцарските вина – потсетник за нивната близина со  Алзас  и Германија. Наместо соодветно, Мулер-Тургау е најпосакуваното грозје во Тургау, родното место на неговиот креатор Д-р Херман Мулер.

Црвените вина сега ги надминуваат белците во Швајцарија (околу 60:40) што може да им донесе изненадување на многумина. Пино Ноар – или Блабургундер на неколку винарии на север – е најшироко засадената сорта на црвено-вино. Следниот најпопуларен е братучедот Ганој , братучед на Пино Ноар , кој се користи овде (како и секаде) за производство на лесни, овошни-ориентирани, „секојдневни“ вина. Двојката често се мешаат заедно, особено во западните региони, за производство на  Дол вина. Исто така, значајно меѓу швајцарското грозје со црвено вино е Мерлот , кој се покажа неверојатно успешен во Тичино, откако беше воведен таму во почетокот на 20 век. Сира одлично се снајде овде, дури и ако е само во најтоплите делови на централниот Вале.

Засновано само на силната винозна репутација на соседите, Швајцарија треба да биде совршена сеопфатна локација за лозарство. Но, нејзината драматична топографија и алпската клима менуваат сè. Алпските врвови се зголемуваат овде, на повеќе од 13,000 метри (4000м) и многу малку лозја лежат под 1300 метри (400м). Климата е генерално кул, но драматично варира од место до место. На пример, Валеа ужива во високи летни температури (достигнувајќи 95 ° F / 35 ° C) и изобилство на сонце. Климата во Тичино, меѓутоа, комбинира чести невреме и големи врнежи од дожд со највисоките просечни температури во земјата.

Во Швајцарија се произведува вино повеќе од 2000 години; како и во Франција, ширењето на лозарството овде за време на средниот век во голема мерка го воделе манастирите. Во тогашните вина генерално немаше вкус и тело, па дури и домашната продажба беше погодена од увозот од потоплите региони на југ – особено долината на Рона . Избувнувањето на филоксера од 1860-та година особено ја погоди Швајцарија и до почетокот на 20 век продуктивното подрачје на земјата на лозја се преполови. Со зголемената конкуренција од другите вински региони во тоа време, имаше мал поттик за швајцарските винергони повторно да ги воспостават своите насади.

Денес, швајцарската винска индустрија изгледа поперспективна, со скоро 40.000 акри (16.000 хектари) лозја произведува приближно 1,1 милиони хл. Повеќе вино на продажба на вино секој гроздобер. Вкупната површина под винова лоза всушност забележа мал, но постојан пад помеѓу 2005 и 2010 година, но со нови инвестиции и систем на апелација во француски стил развиен во текот на осумдесеттите и на сила од 90-тите години, земјата повторно ја обновува динамиката во меѓународната свет на вино.

Владиното тело надлежно за швајцарскиот систем за апелации, ОИК, има посебен наслов за секој од трите официјални јазици во земјата: Организација Интеркантонална де Сертификација на француски, Интеркантонале Зертифизиернгустел на германски и Организмо Интеркантонале ди Сертифизионе на италијански. Како и францускиот ИНАО, ОИК е одговорен за разграничување на официјалните региони на вино во Швајцарија и создавање на упатства и закони за квалитет на виното. Со класична швајцарска прецизност, ограничувањата на приносот на ОИК се даваат во килограм на метар квадратен.