ШТО Е ТАНИН?

Ако пиете вино, веројатно сте слушнале за танин во одреден момент, но можеби не знаете што е тоа и зошто е важно. Иако не е неопходно да се знае неговото значење за уживање во вино, сепак може да ви помогне подобро да го разберете виното што го пиете, па дури и зошто добивате главоболка од некое вино.

Танините се природни соединенија кои се наоѓаат во кожата на грозје, семе и стебла. Научниот збор за овие соединенија е полифенол. Полифенолите се ослободуваат од лушпа, семиња и стебла кога се натопени во сок од грозје веднаш по грозјето да се смачкаат, а им се даваат на одредени вина, како што е Каберне Совињон, нивната карактеристична сувост или искреност. Willе го чувствувате ефектот на танините секој пат кога ќе пиете вино, што создава чувство на сувост во устата. Во зависност од тоа колку е сува устата, можете да утврдите дали содржината на танин во виното е висока или мала.

Она што го прави нивото на танините во виното ниско или високо зависи од тоа колку долго кожи од грозје, семиња и стебла се натопени во сок од грозје. Колку подолго се натопени, толку повисоко ќе биде нивото на танин. Ова објаснува зошто црвените вина имаат повеќе танини од белите вина. Во производството на црвено вино, винариите сакаат кожа од грозје да го обои виното повеќе, што му дава на виното повеќе танини.

Винариите исто така сакаат танин, бидејќи функционира како природен антиоксидант кој го штити виното. И, како што знаеме, антиоксидансите не се корисни само за виното; тие се исто така корисни за луѓето.

Единствената недостаток на танините е што некои луѓе добиваат главоболки од тоа. Добар начин да се провери дали сте склони кон танин главоболки е да проверите дали слични супстанции кои имаат висока содржина на танин, како што е темно чоколадо или силен црн чај, даваат ист ефект. Танинските главоболки се ретки и луѓето обично имаат главоболка од конзумирање премногу вино, но ако навистина страдате од нив, држете се до бело вино, кое има малку танин.