Калифорнија денес

Маските за лице, фиксна граница за социјално растојание, повеќе дегустации на отворено, индивидуални плункони и дополнителни станици за дезинфекција на рацете се меѓу низата мерки што ги предлагаат и вежбаат од винариите во Калифорнија, бидејќи тие бараат дозвола за повторно отворање за посетителите.

Некои винарии на округот Сонома ги отворија своите врати за прв пат во текот на седмиците, во текот на викендот на Денот на споменот, откако властите им дадоа зелено светло на местата кои нудат седни оброци.

Семејството вина на acksексон го отвори својот имот Кендал-acksексон за јадење на отворено, а исто така нуди и прошетки со лозови насади и пикник за одмор дома во Ла Крема во долината на руската река, изјави портпаролот на Кристен Рајцел.

Повеќето винарии низ Сонона и соседната долина Напа останаа затворени, но се надеваше дека работите ќе се променат во наредните недели бидејќи здравството во Калифорнија спроведува фазно опуштање на заклучувањето на коронавирусот – зависно од бројот на случаи на „Ковид-19“ во различни области.

Многу винарии минаа последниве недели работејќи со трговските тела за повторно да ги организираат своите простории за дегустација.

„Очекуваме првичното работење при повторното отворање да биде многу поразлично отколку пред пандемијата“, рече Рајан Мур, потпретседател за продажба на потрошувачи на Риџ Винеардс, кој има простории за дегустација во Литон Спрингс, само северно од Халдсбург и во Монте Бело во Планини на Санта Круз.

„Од сите вработени и клиенти ќе се бара да носат маски (кога не се занимаваат со дегустација), сите посети ќе бидат само со закажување, протоколите за санитација и чистење ќе бидат драстично подобрени, а опциите за дегустација на отворено ќе бидат приоритетни“, рече тој за Decanter.com преку е-пошта, додавајќи, „Услугата и угостителството се дел од нашата ДНК, затоа сме возбудени да се вратиме на домаќините на гостите“.

„Ние сме подготвени да одиме“, рече Мајкл Хани, извршен директор на трговското тело на округот Сомона Винтнерс. „Нашите членови сакаат што поскоро да се отворат“, рече тој во телефонското интервју. „Очигледно сакаме безбедно опкружување за нашите клиенти“.

Додека јавното здравство и безбедноста е природно примарна грижа, Хани рече дека винариите се борат финансиски заедно со гостопримството, во целина.

Во многу случаи, „продажбите преку Интернет се зголемија, но не до тој степен што ја надминаа продажбата од ресторани и посети“, рече Хани. „Загрижени сме, особено за малите винарии“.

Тој додаде: „Времето е од суштината, секако“.

Покрај строгите мерки за хигиена, Хани рече дека винарските визби исто така се креативни кога станува збор за повторно отворање. „Можеби ќе видите некои нови работи. Уверени сме дека сè уште може да биде забавно и големо искуство “.

Дегустацијата на отворено и прошетките со лозја може да станат многу поголема тема на посети. Winордан Винарија, со седиште во близина на Халдсбург, рече оваа недела дека ќе започне „нов Париз на трпезаријата во стилот на ресторан во тераса“ од 18 јуни, на пример. Willе се отвори за седници на храна и вино од 11 јуни.

Технологијата што се користи за домаќин на дегустации преку Интернет, исто така, може да се инкорпорира потрајно.

Ова може да вклучува посети или винарските мастеркласи кои преминуваат помеѓу физичката и виртуелната сфера, каде што „дел од групата е таму, но дел од групата не е“, рече Хани.

Во Напа, одборот за супервизори на округот даде привремена дозвола винарии да го прошират просторот за дегустација на отворено, рече Тереза ​​Вол, директор за маркетинг комуникации во трговското тело на долината Напа Винтнерс (НВВ).

Винарските визби во долината Напа исто така вршат притисок за повторно одобрување за повторно отворање, бидејќи изгубиле значителни приходи од собата за вкус. „Сè уште сме во состојба на држење“, рече Вол.

НВВ подготви детални нацрт-упатства за безбедност што беа доставени до државните органи, преку службените лица на округот Напа.

Исто така, создаде работна група за тестирање на нови пристапи. „Двете винарски визби на работната група беа активно вклучени во креирањето на овие упатства, истовремено осигурувајќи дека се можни за спроведување“, рече Вол.

„Немаме добиено никакви негативни повратни информации за спроведувањето на овие упатства. Нашите винарии сакаат да направат најдобра можна работа за безбедно добредојде на гостите и да се грижат за своите вработени “.

Колку брзо ќе се вратат посетителите?

Раните денови се, но Рејцел изјави за Кендал-acksексон вино имот и градина, „Ние сме скоро целосно резервирани за овој нареден викенд и имаме резервации до јули“.

И покрај тоа што безбедноста останува приоритет, таа рече дека гостите биле „возбудени што имаат место да дојдат и да уживаат во вино и храна, но и да ја покажат својата поддршка“.

Хани наведе истражување од туризмот во округот Сонома, кое исто така пронајде воодушевен одговор. „Луѓето велеа:„ сакаме да дојдеме и да ве видиме “.

Првично, винарските визби веројатно би се потпирале на дневните влекачи, како што се оние од Заливот на Заливот на Сан Франциско.

Хотелите останаа затворени. Освен САД, неколку држави продолжија или да имплементираат ограничувања во движењето или да советуваат патувања што не се суштински.

За оние кои не можат да ги посетат, Хани рече дека најдобриот начин за поддршка на винарии е да ги купат своите вина. „Ова оди на долг, долг пат“, рече тој.