Француската винска индустрија и корона

По првичните најави за „ исклучителна [владина] поддршка за винската индустрија “ на 11 мај, Кристин Лалу, претседател на организацијата лозари на лозарите „Санцер“ беше очајна: „ Немам ништо солидно да им кажам на лозарите “. Недостигот на прецизност и калибрација за изземање од придонесите за национално осигурување (разговори за 100 милиони евра) и мерки за криза дестилација (2 милиони хектолитри со 70 € на час), го оставија лозарот Лозар лозарно разочаран. „ Најавените мерки остануваат нејасни. Ослободувањето од придонесите за национално осигурување е суштинско, но би сакале да биде појасно“Во однос на износите и условите на подобност, истакна Лалу. Нејзиното гледиште го споделуваат лозарите на вино во Шампањ, кои стравуваат дека пакетот помош може да помине, без тие да можат да го користат.

„ Знаеме дека ова е само почетната точка, но ние сме многу далеку. Weе мораме да зборуваме “, сумираше Jeanан-Мари Барилер, претседател на националниот комитет за маркетинг на вино (ЦНИВ). Главниот извор на „ разочарување “ од трговецот Шампањ е што не постојат други алатки за управување со снабдувањето, освен дестилацијата. Во регионите со шампањ и во северниот дел на виното нема да има дестилација. Не постои такво нешто како една француска винска индустрија, туку збир на регионални вински индустрии “. Барањата за поддршка за приватно складирање и пониски приноси остануваат неодговорени за моментот.

„ Навикнавме на недостаток на јасност. Еден од ефектите на коронавирусот е дека најмалку една недела поминува помеѓу најавите и објавувањето на законодавството што може да го спроведат фирмите “, се пожали Филип Хебард, управен директор на кооперативната винарија Раузан (740 хектари во Бордо). Во обид да останат позитивни, сепак, Хебарр истакна дека „ предводникот на мерката на планот е дестилација. Но, сè зависи од цената и волуменот. Ова е многу потребна алатка во сите региони на вино, без ништо “.

Покрај одложувањето на придонесите за природно осигурување и заемите поддржани од државата, Себастијан Ферари, сопственик на Шато Малхербе (25 хектари во АОЦ Кате де Прованса), тврдеше: „ Имавме исклучително среќа во Франција што успеавме да обезбедиме поддршка и персоналот на одделот за продажба со државна помош. На нас зависи од тоа да се движиме “. Ëlоел Кастани, претседател на винарската задруга „Леукат“ (група Винадеис), рече: „ Не ја гризам раката што нè храни, секоја поддршка е добредојдена [но] сумата треба да биде барем двојна ”.

Дискусиите во текот на следните недели меѓу владата и претставниците на француската винска индустрија ветуваат дека ќе бидат клучни.