Каберне Совињон? Водич

Во седумнаесеттиот век во југозападна Франција, се случило случајно одгледување помеѓу црвено растение грозје Каберне Франк и бело грозје од совињон Блан и со тоа се роди најпопуларното грозје кај американските алкохоличари: Каберне Совињон.

Каберне Совињон е сорти од црвено грозје познато по густа, трајна кожа и отпорност на лозата на елементите. По раѓањето на грозјето, сортата „Кабернет Совињон“ започна да се усвојува во делови од Франција од страна на винарите кои барале потрајни растенија кои биле релативно лесни за одгледување, а грозјето го нашло својот шампион во регионот на Бордо .

Всушност, не беше докажано дека Каберне Совињон е роден од Каберне Франк и Совињон Блан до 1996 година од истражувачи за вино во УЗ Дејвис.

Винарите на Бордо го сакаа здравото ниво на танини од грозјето , што значи дека виното може да се развива во шишето многу години. Тие, исто така, утврдија дека тоа одговори неверојатно добро на трошење време во даб , бидејќи дабот донесе убави нови вкусови . Резултатот беше вино кое беше полно тело со средно ниво на киселост што беше фантастично за пиење со храна. Како што започнаа да си играат со сортата, тие почнаа да го мешаат со други грозје, како што е Мерлот , и ја создадоа најпознатата светска мешавина на вино: мешавината на Бордо.

Бидејќи мешавината на виното Бордо се разви во една од најпознатите и најсакана вина во светот, брендот Бордо се шири низ целиот свет, а со печатот за Бордо отиде грозјето Каберне Совињон. Како што се ширело името на грозјето, а повеќе луѓе ширум светот почнале да го одгледуваат, многумина го повикале Каберне Совињон како голем колонизатор, бидејќи стана најшироко засадено грозје на глобално ниво, сè додека Мерлот не го претекна во деведесеттите години.

Покрај успехот во Бордо, Каберне Совињон ја забележа својата репутација уште повеќе кога се засади во Калифорнија. Во 1976 година, Каберне Совињон од Стигс Скок во долината Напа го победи врвот Бордо Шатоус во пресудата на Париз во 1976 година во тест за слепиот вкус. Од тој момент, Калифорнија Каберне Совињон беше лансирана во светот и почна да се нарачува во стекови низ целиот свет.

Каберне Совињон

Како вино, Каберне Совињон е познат по својата темна боја , полно тело и содржина на алкохол што е над 13,5%, со тоа што повеќето Каберне Совињонс, особено оние од места како Калифорнија, Австралија и Чиле, се повеќе како 14,5%, а понекогаш дури и оди над 15% Виното е суво (не е слатко) и има здраво ниво на танин, поради што устата се суши кога го пиете. Многу луѓе кои пијат Каберне Совињон велат дека секогаш земаат вкус на зелена пиперка во виното, заедно со тутун, касис и темни плодови како цреши, заедно со навестување на ванила што доаѓа од стареењето на виното во дабот.