The best of Argentina

Тајната е официјално изнесена: Светот е опседнат со вината на Аргентина. Во последниве години, јужноамериканската нација стана петтиот по големина производител на вино во целиот свет, со голем дел од тоа вино произведено во Мендоза, регион сместен во источните подножје на планините Андите. Со песочна алувијална почва што почива на глина, областа има четири различни сезони, но нема екстремни температури. Тоа е идеално место за цветање на винова лоза.

Но, еден винарџија на Мендоза, Трапиче , се издвојува од останатите. Познато е по своите мелбери –  вина направени со истоименото француско грозје, толку популарно што станаа синоним за аргентинското вино – но тоа не е сè што може да го направи Трапиче. Широк спектар на понуди во комбинација со уникатна историја ја прават оваа винарија една од најважните во земјата. Дали треба доказ? Еве сè што треба да знаете за Трапиче.

Трапиче се издвојува од останатите. Познат е по своите Малбеси – вина направени со истоимениот француски грозје, толку популарни што станаа синоним за аргентинското вино.

ИМА ЕДЕН ПОДЛЕЦ НА БЕКСТОРИЈАТА

Историјата на винаријата се протега уште во 1883 година, кога Тибурсио Бенегас првпат постави дуќан во градот Годој Круз. Бенегас имаше огромно влијание врз целиот регион: Тој лобираше да изгради железничка пруга што ја поврзува Мендоза со Буенос Аирес, што на крајот направи експлодирање на извозот од регионот. Тој, исто така, го охрабри производството на вина, затоа што слабо изработените вина нема да го преживеат патувањето до главниот град. Ако тоа не беше доволно, Бенегас исто така служеше како провинциски гувернер на Мендоза. Додека беше во оваа улога, тој успеа да обезбеди огромен заем за да ја пронајде Банката на Мендоза, која финансираше изградба на масовни брани и ровови во реката Мендоза, за поддршка на поголем број насади на лозја. Напорите беа диво успешни, отворајќи го патот не само за Трапиче,

ТОА Е НАЈНАГРАДУВАНАТА ВИНАРИЈА ВО АРГЕНТИНА

Да не се фали или ништо, но Трапиче го однесе дома својот фер удел на сјаен хардвер. Во 2018 година, светски познатиот критичар на вино, Jamesејмс Саклинг, им ги додели на Брукел и Оук Каск 2017 на Мелбекс импресивен резултат од 92 и 91 поен, соодветно, додека Декантер Тастинг му даде на Медала Малбек во 2014 година неверојатни 95 поени. Trapiche 2014 година и 2015 година каберне, 2016 и 2017 година Chardonnays , и 2013 Каберне Совињон не се ништо да кивнете во, или – тие сите заработени 90-плус поени од врвот критичари. Се разбира, сите овие признанија ја гребнаат само површината на многу вино на Трапиче . (Beе бевме тука цел ден, ако ги пропатувавме сите нив.)

Голем дел од достигнувањата на Трапиче се благодарение на нејзиниот талентиран директор на винарство Даниел Пи , кој пастираше во нова ера на производство на вино кога се приклучи на редовите во 2002 година. Пи има свои раце; тој го надгледува производството на повеќе од 200 милиони литри вино секоја година.

МОЖЕТЕ ДА ГО ПИЕТЕ ВО ПОВЕЌЕ ОД 80 ЗЕМЈИ

Трапиче се приближува! Може да најдете шишиња – особено Малбесите, со affубов наречени од обожавателите „Омилениот свет на Малбек“ – во земји ширум светот, без разлика дали сте во Кина, Германија или Јужна Африка. Дел од нејзината популарност е благодарение на сигурната конзистентност на вината во Трапиче со текот на годините, што се должи, делумно, на фактот дека извори грозје од стабилна од повеќе од 200 независни лозари. Без разлика со какви проблеми се соочуваат лозарите во дадена година, Трапиче сè уште е во можност да го избере најдоброто грозје од гроздот (намера да се издвојува) и да произведе фантастичен производ.

ОДГОВАРА НА КОЈ БИЛО БУЏЕТ

Без разлика колку и да го исечете, вината од Трапиче нудат добар тресок за вашиот долар. Шишињата како богатиот и зачинет Брук Мелбек се задоволувачки и нијансирани со ноти на чад, црвено и црно овошје и минерални минерали. Истото важи и за Трапиче Каберне Совињон, кој се цени по пристапна цена. Beе бидете херој ако го доведете на следната вечера: Богато обоен даб, кадиран сов, особено омилен на доцните, може да се пофали со ароми од слива, бобинки и навестување за мирис. Свежо и чисто, спакува вкусови на капина и чоколадо.

Шишињата како богатиот и зачинет Брук Мелбек се задоволувачки и нијансирани со ноти на чад, црвено и црно овошје и минерални минерали.

ГРОЗЈЕТО НЕ СЕ ТРЕТИРА СО ГРУБИ ХЕМИКАЛИИ

Одржливоста е огромен приоритет за Трапиче. Сите хемикалии, хербициди и фунгициди се забранети од лозјата; почвата се следи за здрава активност на бактерии; насадите се внимателно испланирани за да се зголеми биолошката разновидност; а единствените ѓубрива што се дозволени се природниот зеленчук и животинскиот отпад од фармите кои исто така ги избегнуваат штетните хемикалии и земјоделските практики. Но, одржливоста е повеќе од само модерна точка за разговор. Ги одржува лозовите насади здрави за да можат да продолжат со производство на грозје од високо ниво од година во година.

Тоа е цел што Трапиче постојано брка после. Директорот за производство на вино Даниел Пи секогаш учи нови техники од други лидери на вино во светот, така што ќе може да ги имплементира дома.

Резултатот? Вината од трапеки продолжува да се подобрува.