Орегон повторно се отвора

На рестораните во долината Напа засега им е дадено зелено светло пред винарските визби, но собите за вкус започнаа повторно да се отвораат за посетителите во Орегон под строги здравствени и безбедносни услови.

Се надеваме дека винарските визби и собите за вкус ќе можат да започнат со повторно отворање, беа прекинати оваа недела, барем привремено, откако властите во Калифорнија одбија да го санкционираат овој потег засега.

Калифорнија, која досега има регистрирано 3,334 смртни случаи од „Ковид-19“, е меѓу голем број американски држави и други земји кои трипати ги намалуваат фазно олабавување на правилата за заклучување.

Како дел од регионалниот пристап, гувернерот на Калифорнија Гавин omузом рече дека рестораните низ округот Напа можат да поздрават вечера, доколку се придржуваат кон строги правила за социјално дистанцирање и хигиена.

Ресторан Прес, близу до Света Елена, во петок (22 мај) планираше повторно да се отвори за седење во вечера со ограничена услуга, пред пошироко повторно отворање следната недела со „скратено мени како додаток за полагање“, изјави портпаролот за Декантер. com .

Нормалниот капацитет е намален, во согласност со регулативите, рече таа, додавајќи дека „обезбедувањето на безбедноста на вечерите е на ум“.

Во округот Сонома, просториите за дегустација на винарија засега останаа затворени, иако винарската визба Јордан соопшти оваа недела дека нуди модифицирана верзија на нејзините чекори на лозови на четири милји низ имот од 486 хектари (1.200 хектари).

„Го намаливме бројот на гости на вкупно 10“, рече Лиза Матсон, директор за маркетинг и комуникации во ордан.

„На крајот на краиштата нема пикник за ручек, како што ни се зголемуваат лозјата. Наместо тоа, планинарите добиваат предност од две шишиња вино (Chордан Шардоне 2018 и Каберне Совињон 2016) плус пикник за придружба за две “. Социјалното растојание мора да се одржи, додаде таа.

Матсон рече дека претставниците на округот Сонома побарале дозвола од државните власти за винарии и ресторани со отворено јадење за да можат повторно да се отворат. Jordanордан нема просторија за дегустација на лице место, но има и трговска кујна за да обезбеди седат оброци за посетителите.

„Очекуваме дека до 30 мај ќе ги продолжиме сите закажани искуства за седење храна и вино со закажување“, рече Матсон, додавајќи дека овие ќе се одвиваат само на отворено.

Понатаму на север, неколку винарии во Орегон започнаа повторно да се отвораат во неколку области, откако овој потег беше одобрен од властите.

Кристен Рајцел, потпретседател за односи со јавноста за inesексон Семејни вина, рече: „Ги отворивме нашите простории за дегустација на винарската визба во Виламетт долина, во која се вклучени Гран Мораин, ВилаКензи имот и винарските визби Пеннер-Еш оваа недела.

Таа рече: „Ние направивме измени во нашите простории за дегустација за да создадеме отворен и отворен простор. За да го ограничиме бројот на гости во секое време, во сите винарии имплементиравме систем само за закажувања “.

Сепак, има значително количество на планирање и подготовка за исполнување на новите здравствени и безбедносни барања, вклучително и дополнителна обука на персоналот. „Нашиот персонал носи облоги на лицето, спроведува здравствени прегледи пред смена и темелно ги санира површините пред и по сите посети“, рече Рајцел.

„Од понеделник, имавме околу 50 потврдени резервации и над 100 истраги во нашите три винарии“.

Што се однесува до Калифорнија, каде Familyексон Семејството вина исто така поседува својства, Рајцел рече дека станува збор за брза ситуација. „Следиме сè на час-на час“, рече таа.

Таа рече дека винарската визба „Марија на мамените“ во долината Напа сега може да биде отворена за да понуди седнети оброци, според новите упатства.

Но, додаде таа, „Остануваме оптимисти дека наскоро ќе можеме повторно да се отвориме и да се вратиме на домаќини со вино искуства на нашите имоти. Очигледно, ние повторно ќе се отвориме ако можеме да го сториме тоа безбедно за вработените и гостите од нашата дегустација.