Јазикот на виното

Животот ми истураше вино во текот на последниот месец или необично, со невообичаено интензивно јато на настани со вкус на слепи производи, вклучително и прибележување на скоро 500 вина за една недела. Не фалам (500 е премногу за удобност) ниту барам симпатија (иако тоа го стопи мозокот, го марисам јазикот и ги обојуваат забите). Ме натера да размислувам, како што се опоравував околу смирувачките чаши зелен чај, на самиот процес, она што дегустаторите се обидуваат да го постигнат и она што всушност би го посакале читателите на белешки за вкус.

Постојат два вида дегустација, пред сè: аналитички и благодарни. Аналитичко дегустација е она што блендер може да ги поминува своите денови во правец: трчање низ примероци, елиминирање на грешки или слабости, лов на карактеристики и атрибути. Зборовите не треба да играат никаква улога во ова – вие би можеле да ја завршите работата со кратенка на симболи и влезови, или со преместување на примероци на маса или табела. Можеби создавате или откривате радост, но самата задача е неутрална и честопати без радост: квалификувана техничка вежба.

Сè што правам (и сè што прават производителите на светски награди „Декантер“) треба да бидат благодарни, аналитички и да имаат емоционална димензија. Ние сме ваши сурогати. Вие, наши читатели, би сакале да уживате во добро, многу добро или одлично вино. Го пробаме патот низ илјадници примероци од ваше име. Вие не сте дегустатори, наменети да плукате секоја капка, туку алкохоличари. Сепак, тоа го правиме без да пиеме.

Ова е чудно тешко. Ценетиот вкус мора да замисли како ќе се чувствува виното во грлото, како ќе седне во стомакот. Треба да ја замислиме четвртата голтка од втората чаша, а втората голтка од третата; да се замисли дури и часовите подоцна, или утрото после. Мора да ја замислиме еволуцијата на виното во текот на три или девет месеци; две години, пет или 10. Тоа е многу покомплексно од штиклирање на кутиите за концентрација, киселост и танини, мерење на овошјето, проценка на тежината и топлината.

Всушност, најголемата стапица е да се лизга исклучиво во аналитички режим и да се изостави да се биде благодарен. Аналитиката ќе има тенденција да исклучува, да се исклучува и да се затвори. Не остава никаква улога за имагинацијата. Аналитиката ќе ве наведе да испрашувате вино, додека благодарните дегустатори го слушаат виното, подобро е да разберете такво задоволство како што може да понуди во контекстот за пиење. Почитуван вкус не треба да биде полицаец толку колку психоаналитичар – или исповедник.

Пишувањето на белешки е исто толку голем предизвик како вкусот, а можеби и поголем. Јазикот на виното во голема мерка е позајмен од други полиња и е натоварен, честопати прекумерен, со аналогии. Секој што некогаш разговарал за виното со пријателите, ќе биде запознаен со хаотичната субјективност на искуството за дегустација на виното и честопати впечатливиот контраст помеѓу непцето. Постои неизговорен услов практичниот јазик да биде едноставен – но повторувањето на истите едноставни дескриптори брзо станува здодевно.

После 30 години дегустација, еве што следувам после. Вредноста за вкус мора да вклучува елемент на анализа – но немојте да бидете премногу осудувачки, затоа што во реалниот свет за пиење најмногу атрибути на вино се уживаат, а не презрени. Трик е правилно да ги опишете. Јас сум исто толку сомнителен за премногу концентрација, како на премногу малку: може да се лажи, и честопати работи против пиење.

Под претпоставка дека наоѓате пријатен вкус на виното, најголемите атрибути на вино се ароматични финеси, и кога виното се шмрка и се пие, комбинирано со обличност во устата и задоволувачка и соодветна текстура и ниво на енергија за возраста и стилот на виното. Пиењето секогаш се заснова на хармонија и рамнотежа. Сепак, не постои никаква формула и киселоста (која треба да се поврзе со вино овошје или месо) е само еден фактор на рамнотежа кај многумина. Потоа – искористете ги најживописните зборови што можете, засновани врз вашите сопствени сензуални искуства, а не од вино.