Кражба во ресторанот Мишелин

Бургарите украдоа околу 170.000 фунти вина од ресторанот „Michelinвезда“ на Мишелин, Формел Б во Копенхаген, откако убија дупка во cellидот на подрумот.

Ретки шишиња Бургундија , вклучително и вина Домаин Лерој и Домаин де ла Романе-Конти, беа меѓу 50 до 60 шишиња земени за време на рацијата на визбите на Формел Б во Копенхаген минатиот викенд. 

Крадците го користеле капакот на темнината за да кршат дупка во arидот на винарската визба во ресторанот, кој ја задржал својата starвезда Мишелин една недела порано.

Украдените вина имаа пазарна вредност од околу 1,5 милиони дански круни, што е еквивалентно на 170.000 фунти или 220.000 американски долари, изјави ко-сопственикот на ресторанот Руне Амгилд ochохумсен за Decanter.com .

„Тоа е блиску до незаменлива колекција на вина што поминавме многу години во градењето што исчезна во една ноќ“, рекоа ochохумсен и неговиот сосопственик Кристијан Арпе- Милер на Фејсбук страницата на Формел Б на 24 февруари.

Парот го презеде Формел Б во 2003 година, со ochохумсен на возраст од 23 и Арпе-Милер 22 години.

Тие именуваа неколку украдени вина и ги замолија обожавателите да го споделат списокот, изразувајќи надеж „дека можеме чудесно да вратиме дел од виното“.

Добиените вклучуваат гроздобер на Романие-Конти во 2014 година на Домеин де ла Романие-Конти , вино во вредност од околу 13,000 до 14,000 фунти по шише во залог.

Исто така украдено е и едно шише со Романе-Роман-До-Вивант Гранд Кру 2014 на Дома Леро, плус едно шише со Domaine du Comte Liger-Belair’s La Romanée Grand Cru 2017 .

ДРЦ е запознаена за кражбата, како и неколку дански трговци со вино, според ochохумсен. Тој рече дека ресторанскиот тим веќе наредил дополнителни камери и сензори да се обидат да спречат повторно да се случи нешто слично.

Двајцата сопственици, кои имаат вкупно четири ресторани низ Копенхаген, побарале секој со информации да ги контактира или полицијата во Копенхаген, која ја истражуваше кражбата.

Тој е последен во низа убави јести на вино кои ги таргетираат најдобрите ресторани во последните години.

Крадците украле ’незаменливи’ шишиња вино од Романе-Конти од Мишелин isonвездата Мејсон Ростанг во Париз во 2019 година, додека легендарниот француски алишта на Напа долина, исто така, беше хит на Денот на Божиќ во 2014 година .

„Овие вина беа како мали бебиња за мене“, рече ochохумсен, кој додаде дека провалниците влегоа во подрумот преку заеднички wallид со соседната продавница за вино и се сметаше дека поминале околу еден час во подрумската канцеларија.