Трамп и Макрон

Францускиот претседател Емануел Макрон и американскиот претседател Доналд Трамп се чини дека го олеснаа напнатоста во врска со данокот на дигитални услуги во Франција, по телефонскиот повик пред овој седмичен економски форум во Давос. 

Макрон во твитот рече: „Одлична дискусија со @realDonaldTrump за данокот на дигитал. Workе работиме заедно на добар договор за да избегнеме ескалација на тарифите “.

Американски и француски официјални претставници изјавија за Волстрит Journalурнал дека Франција се согласила да го паузира данокот на своите дигитални услуги до крајот на 2020 година, во замена за прекин на огнот на одмазничките тарифи.  Сепак, прекинот на огнот не беше официјално потврден од владата на САД.

Американските трговски претставници се заканија дека ќе ги зголемат тарифите за „до 100%“ за голем број француски производи, вклучително и шампањско и пенливо вино, сирење Рокефорт и луксузни чанти.

Тарифите на тоа ниво ќе значи зголемување на цените за љубителите на вино и САД би можеле да имаат потенцијално катастрофални влијанието на американските увозници и трговци, е претставниците на американската помош винската индустрија на јавна расправа претходно овој месец . 

САД се исто така најголемиот извозен пазар за Шампањ во вредност, во вредност од околу 577 милиони евра во 2018 година. 

„100% тарифи“ сè уште претставува закана за случајот „Ербас“

Додека коментарите на Макрон ќе бидат добредојдени од куќите и увозниците на Шампањ, скоро сите вина на ЕУ сепак би можеле да се соочат со дополнителни тарифи во посебен спор меѓу блокот и САД околу субвенциите за „Ербас“.

Американските власти воведоа 25% тарифи на сеуште вина од Франција, Шпанија, Германија и Велика Британија, со 14% abv или подолу, на 18 октомври минатата година.

САД добија дозвола од Светската трговска организација да наметне тарифи од 7,5 милијарди американски долари за да ги надомести нелегалните исплати за субвенционирање на „Ербас“, европски конкурент на „Боинг“.

Оттогаш, канцеларијата на трговскиот претставник на САД (УСТР) ги зголеми уделите со проверка на можноста за 100% тарифи за скоро сите вина од Европската унија; потег што предизвика „паника“ кај многу мали американски увозници, според официјалните претставници на индустријата. 

Тој случај беше во тек во моментот на пишување, иако и САД и ЕУ соопштија дека би сакале да преговараат за договор.