Водичот за Мишелин го купува Адвокатот за вино

застапник на мишелин за вино

Кредит: www.guide.michelin.com/gb/en 

Водичот „ Мишелин“ соопшти дека станал 100% акционер на влијателната американска публикација за вино Роберт Паркер, Винолог , откако првично купи 40% од акциите на Адвокатот во 2017 година.

Таа ја објави аквизицијата во петокот 22 ноември за време на дегустацијата на „Адвокат на вино“ во Newујорк, каде што писателите покажаа некои од нивните омилени неодамнешни откритија на вино.

Веста за преземањето на Мишелин дојде шест месеци откако беше објавено дека Роберт Паркер rуниор официјално се повлече од прегледување на вина за адвокатот на виното.

Николас Ахард, новоназначениот извршен директор на адвокатот за вино на Роберт Паркер (RPWA), рече за договорот: „Се запознавме едни со други изминативе две години пред да решиме да ја завршиме аквизицијата и сфативме дека Мишелин и Вино Адвокат имаат иста култура во однос на важноста на нивната независност “.

Тој додаде: „На луѓето curубопитни за вино и гастрономија ќе им се понуди уникатен пакет искуства благодарение на меѓународно признатото знаење и независно, непристрасно избирање на обете компании“.

Двете страни изјавија дека се возбудени за интегрирање на вино и гастрономија и создавање „ексклузивни“ искуства засновани на храна и спарување на виното. Исто така, има планови за создавање на нови дигитални содржини и услуги засновани на вино и храна.

Лиза Пероти-Браун, главен уредник на RPWA, рече дека „амбициите на новиот тим вклучуваат реафирмирање на нејзината улога како светска референца за вино, со проширување на географскиот стапало на RPWA, како и со сè поголемиот интерес за културата на виното во историските, како и новите пазари на вино “.

Пред пристигнувањето на Мишелин, Паркер претходно продаде контролен удел во Адвокатот на азиските инвеститори , во декември 2012 година.