Роман Абрамович инвестира во вино

Руска компанија поврзана со Роман Абрамович го поддржа планот на локалниот ветеран за винска индустрија, Денис Полјаков, за започнување на нов увозник во земјата, тврдат извори блиски до Полиаков.

Одделно, се подразбира дека Абрамович стана инвеститор во винаријата Гаи-Коџор во јужна Русија.

Нов увозник

Се верува дека новиот увозник на вино ќе биде основан преку постојниот деловен субјект со име „Класик плус“.

Вклучените страни не можеа да се постигнат за коментар во моментот на објавување.

Претходно оваа година, рускиот весник „ Комерсант “ објави дека руска фирма поврзана со Абрамович, именувана Грана ДОО, инвестирала во три деловни вина, „Нови класици“, „Класик плус“ и „Бардолино +“ преку договор за залог.

Ги наведе информациите објавени на базата на податоци Спарк-Интерфакс.

Аналитичарите на руската винска индустрија изјавија за „Комерсант“ дека можат да бидат потребни до 150 милиони американски долари за да му помогнат на новиот увозник да изгради удел на пазарот.

Додека аналитичарите го опишаа новиот потфат како ветувачки, тие рекоа дека сериозната конкуренција плус флуктуации на девизниот курс и планираните зголемувања на акцизите на алкохолот може да претставуваат предизвици.

Инвестиција за вински туризам

Одделно, објавено е дека структура поврзана со Абрамович инвестирала во винаријата Гаи-Кодор, која лежи 5 км од Црното Море во близина на одморалиштето градот Анапа и специјализира во врвни вина, вклучително и оние изработени од главните сорти на грозје во Рона.

Деловниот весник Ведомости  објави во 2015 година дека луѓето поврзани со Абрамович инвестирале во винскиот имот како личен проект.

Кога беше контактиран од Decanter.com , ко-сопственикот на Гаи-Кодор, Едуард Александров, рече дека „г. Абрамович е меѓу нашите неодамнешни инвеститори.

Винаријата, која има 70 хектари лозја, се обидува да го зголеми својот имиџ како туристичка дестинација.

Има изградено нов комплекс што служи како „модерен и стилски посетител“, истовремено обезбедувајќи простор за надградба на винарските капацитети, рече Александров.

Експертите во руското Министерство за земјоделство сметаат дека винскиот туризам би можел да докаже добра инвестиција, бидејќи секторот е релативно недоволно развиен во земјата.

Абрау-Дурсо, водечка домашна винарија, веќе инвестираше во оваа област и неодамна беше објавено дека инвестирал дополнителни средства во винарија во регионот на рускиот Кавказ.