Британија пие големи количини на вино

Просечен Британец троши еквивалент на 108 шишиња вино годишно – далеку повеќе од остатокот од западниот свет – според главниот нов извештај објавен денес.

Бројките беа откриени во извештајот „Здравје на прв поглед“, составен од Организацијата за економска соработка и развој и покажуваат дека Британците постари од 15 години консумираат 9,7 литри чист алкохол секоја година.

Ова е еднакво на 108 шишиња 12% вино или 342 пинтри 5% пиво, и е 800 мл повеќе чист алкохол годишно што просечниот американски пијалок го троши.

Американските пијалоци консумираат во просек 8,9 L чист етанол што е исто така просечен просек на сите нации избрани за извештајот.

Податоците се засноваат на продажба на алкохолни пијалоци во 2017 година низ 44 земји и претставуваат дел од извештајот за здравјето и благосостојбата на населението во развиените земји ширум светот.

Како и САД, британските пијалоци консумираат повеќе алкохол од нивните шпански и италијански колеги, но заостануваат зад Франција – каде пијат 11,7 Л секоја година – и Германија, каде просечната потрошувачка е 10,9 Л.

Литванија е на врвот, а следат Австрија, Франција, Чешка, Луксембург и Ирска. На другиот крај на скалата, Турција, Израел, Индија, Костарика, Мексико и Колумбија пијат помалку од пет литри секоја од нив.

Во извештајот се предупредува дека нивото на консумација на алкохол кај Британците е далеку над просекот на ОЕЦД и е прашање на јавно здравство. „Многу британски луѓе водат нездрав начин на живот. Потрошувачката на алкохол е јавно здравје “, се наведува.

Исто така, го означува односот помеѓу потрошувачката и зависноста ширум светот, и тука процентот на алкохоличари во Велика Британија класифициран како „зависен“ беше меѓу најниските, и покрај тоа што потрошувачката на алкохол е поголема од просечната.