Лондон и Мишелин

Ресторанот Скитч, Лекторската сала и Библиотеката во Мејфаир беше единствената промоција од две до три sвезди во водичот Мишелин 2020 за Велика Британија и Ирска.

Но, имаше четири нови ресторани со две sвездички и 23 нови места со една sвезда меѓу 187 ресторани доделени од sвездите од инспекторите на Мишелин .

Нудејќи мени за вкус од седум курсеви за 120 фунти, вклучително и кавијар, лушпи и грицка, Летната соба на Скитч ја води шефот готвач Јоханес Надинг и го надгледува францускиот готвач Пјер Гагнар.

„Скицата се придружува на четири други ресторани на ова престижно ниво“, рече Гвендал Пуленец, меѓународен директор на Мишелин.

Натаму на север, Манчестер ја доби својата прва Michelinвезда Мишелин за 40 години благодарение на ресторанот Мана, управуван од Симон Мартин, поранешен готвач во познатиот ресторан во Копенхаген Нома.

Друг нов учесник во една wasвезда беше „Алхемила“ на Нотингем, кој е специјализиран во растителни јадења и вклучува мени од 10 курсеви со парови за вино.

Неколку ресторани пропуштија. Во Лондон, Галвин кај Виндоус ја загуби својата sвезда и дестинацијата за суши Араки отиде од три sвезди на ниту една откако шефот на готвачот Митсухиро Араки се врати во Јапонија.

Во Ирска, ресторанот со вино бар, Бастион во Кинсале, ја доби својата прва Michelinвезда Мишелин, откако претходно се појави во делот Водич Биб Гурманд .

Аизир во Келбриџ, кој се отвори само во округот Килдер во мај 2019 година, влезе директно во две sвезди под водство на готвачот Jordanордан Бејли, порано на три -везди Маамео во Норвешка.

Наградата за сомелие на Мишелин за 2020 година му припадна на Јурица Гојевиќ, главен сомелиер во Адаре Манор во округот Лимерик – работа што вклучува избор на вина за нов едноличен ресторан „Орак просторија“.

Тоа беше добра година за тимови маж и жена, кои отпаѓаа шест од рестораните што ја освоија својата прва sвезда, рече Мишелин.

Имаше три промоции од една sвезда до две везди во новиот Водич за Мишелин 2020, и овие отидоа на:

  • Ла Дам де Пик во Лондон, под готвач Ен-Софи Пик;
  • Трпезарија во Вили Манор во Котсволдс, со готвач Нил Китинг;
  • и стаклена градина во Даблин, под готвач Микаел Вилјанен.