Задолжителни вински дестинации

Македонија

Vinarija-Stobi-1

Малечката балканска држава, со 2 милиони жители, произведува висококласно вино уште од времето на Цезар, но има добиено многу малку признанија. Може да престојувате во Попова Кула, винарија со соби за сместување во Демир Капија, може да ја посетите винаријата Бовин, што е првата винарија формирана од осамостојувањето на Македонија од Југославија, од 1991 година и секако винаријата Стоби.

Орегон

vinski turizam pet destinacii shto mora da gi posetat ljubitelite na vino

Орегон не е познат само по џемот и квалитетното кафе – исто така проиведува и добро вино. Pinot Noir од винаријата Willamette Valley е едно од најдобрите во светот. Кога ќе го посетите, престојувајте во The Allison Inn & Spa. Во шармантниот хотел работи шефот на кујна Сани Џин, што беше номиниран за наградата најдобар шеф во северозападна Америка.

Планините Јура

P1020349_reduite

Популарноста на вината од планинскиот регион помеѓу Франција и Швајцарија станува се поголема, најмногу поради интересниот вкус што доаѓа од екстремните клими и околината. Белите вина Cotes du Jura имаат вкус речиси на некаков чад, а црвените Arboises на јаготки. И двете вина може да ги најдете на имотот Domaine Ganevat. За да го најдете ова место, ќе треба да прашате за насоки во околината – сопствениците не користат интернет.

Аризона

wine_tourism

Аризонското Verde Valley wine trail, односно локацијата со повеќе винарии во Седона, е предизвик и конкуренција на познатата Напа. Секоја од четирите локации нуди нешто повеќе за посетителите – едната има долга традиција, што вклучува одгледување на овошје и зеленчук, другата нуди масажи во винските лозја, а сите нудат убави хотелски соби, со вкусна храна и одличен поглед на околината.

Португалија

wine_tourism_4

Алетентехо е место под заштита на UNESCO, како локација што е дел од светското наследство. Воедно е и еден од најпочитуваните вински региони во Португалија. Тука винариите вариираат од старински, налик фарми, надвор од градот, до модерни винарии со одлична околина и луксузно сместување.