Просеко и УНЕСКО

Статусот беше доделен за пејзажот „карактеризиран со ридови„ хогбек “, цигалиони – мали парцели лози на тесните тревни тераси – шуми, мали села и обработливо земјиште“, според УНЕСКО.

„Со векови, овој груб терен беше обликуван и адаптиран од човекот“.

Особено, обуката за винова лоза од 17 век помогна во уникатната естетика на пределот.

Другите нови додадени места на УНЕСКО вклучуваат архитектура од 20 век на Френк Лојд Рајт во САД и Риско Каидо и Светото планини на Гран Канарија во Шпанија.

Стекнување на статус на УНЕСКО

Кампањата за номинирање на Просецко започна во 2008 година, а Националната комисија на Италија за УНЕСКО и официјално го даде својот поддршка во јануари 2017 година . Апликацијата вклучуваше поднесување на досие 1.300 страници.

Италија има повеќе страници на УНЕСКО од која било друга земја во светот, со вкупно 55.

Некои од нив се вински региони, вклучувајќи Бароло и Пантелерија, а има седум места на УНЕСКО само во Тоскана.

Леополдо Саксон, водач на тимот за апликација, рече дека е долга и напорна работа во написот на Декантер за тоа како винските региони добиваат статус на УНЕСКО.

„Италија има многу веб-страници на светско наследство, така што станува потешко за секое ново место да се прифати“.

На својата страница на Твитер, Просецко Супериоре рече дека е „остварување на сонот“ да се додаде на списокот .