Јас сум Ѓејмс Халидај

Познатиот австралиски критичар за вино, Jamesејмс Халидеј, става над аукција над 250 вина Дома де ла Романе-Конти од неговата приватна визба, вклучително шишиња Ла Таш 1973 и 1999 година, и шише романе-Конти 1973 година, за кои се очекува да достигнат 10 000 УСД – 12,000 УСД (5,389– 6,467 фунти) секоја од нив.

Колекцијата Domaine de la Romanée-Conti на Халидеј е во вредност од над 1.000.000 УСД (540 000 фунти) и вклучува 253 шишиња вино од почитуваниот бургундски производител. Интернет-аукцијата на оваа ризница ДРЦ – која се отвора на 30 -ти мај и трае до 28 -ми јуни – ќе биде најголема од ваков вид во австралиската историја.

„Имав неверојатно среќа и привилегија што успеав да ја создадам оваа колекција и нејзините претходници“, рече Холидеј за Декантер.com . Колекцијата се развива постојано во последните 30 плус години. Како што завршувам најстарите вина на ДРЦ, тие се заменуваат со најновите. Тоа е динамично и секогаш блиску до моето срце и, како што стареам, алокацијата отсекогаш ја имаше радоста за обновување “.

Неговата приватна винарска визба, која досега не беше ограничена, вклучува неверојатна колекција на вина од Австралија и Бургундија.

„Собирам – и консумирам – вино повеќе од 60 години, првично со фокус на австралиското вино, а потоа се проширувам на искуство и постепено ги разбирам одличните вина на светот. Јас со нетрпение очекувам да ги споделам овие неверојатни вина со други ентузијасти “, рече Халидеј, која се надева дека продажбата на овие ретки вина ќе им понуди можности на loversубителите на виното ширум светот да започнат или додаваат во своите колекции.

Подоцна оваа година, Халидеј ќе објави избор на австралиски вина од неговата подрумот на аукција, но засега 250+ лот се сите од ДРЦ со цени што почнуваат од 2.000 УСД (1.077 фунти) по шише, со просечна проценета цена од 4.000 УСД ( , 2,155).

Само едно шише

Вината од колекцијата ќе се нуди во единечни шишиња, а аукцијата и каталогот на целосна продажба ќе живеат во живо на 30 -ти мај, завршувајќи на 28 -ми јуни во 19 часот (АЕСТ) преку приватна брокерска куќа „Лангон“ .

Секоја од вината што оди под чеканот, исто така, ќе има и потврда за автентичност од „Лангон“, лично потпишана од Jamesејмс Хелидеј.

„Ние сме привилегирани да ја продаваме најважната визба во Австралија на аукција. Вината има неверојатен потекло, набавен директно од ДРЦ, и се чувани во несоодветни услови за визби во приватната визба на Jamesејмс Холдеј “, рече шефот на аукциите на Лангтон, Тамара Гриши.

Вината на Домеин де ла Романие-Конти е апсолутен зенит на винскиот свет и во суштина се волшебни. Побарувачката многу ја надминува понудата “, додаде Гриши.

Ексклузивни интервјуа

Кога аукцијата ќе започне со две ексклузивни интервјуа со Jamesејмс Холидеј, ќе бидат достапни на веб-страницата на Лангтон , каде Холидеј разговара за неговата колекција на вина од ДРЦ и објаснува зошто тој избрал да го пушти, и разговори за неговата заедничка loveубов на Пино Ноар – и Особено ДРЦ – со винарџијата Том Карсон од полуостровот Морнингтон, аби езерото.