Винска лектира

Домашните книги за вино се ретки, уште поретки се оние што не се занимаваат со тоа само технички, туку навлегуваат во него од неколку страни.

Секој што барем малку е заинтересиран за вино тука веќе го сретнал Јоже Розман. Или во живо, но уште поверојатно на некои од неговите снимки, далеку во Кмешки глас, потоа во списанието Вино, а подоцна и во почетниците на Словенске. Роузман темелно ги измеша залихи од неговите рути за вино и размислувања за виното и светот во кој тој игра голема улога и тој формираше подолг текст од долга серија написи. Фикцијата го вклучи во збирката книги Кода заедно со низа списи за филозофијата, кои му дадоа посебно значење на размислувањето за виното, а особено за Розман.

Шармот на виното е прошетка помеѓу винските региони, помеѓу различните стилови на вино, помеѓу клучните приказни од историјата на светското вино и исто така помеѓу минијатурите од интимниот (вински) свет на авторот. Ниту хемијата и биологијата на винова лоза и вино, ниту ампелеографијата не се туѓи за Розман.

Тој знае и комуницира дека уметноста е поврзана и со виното, дека премногу уметнички идеи се вкорениле врз една чаша вино и дека нејзиното совпаѓање не е само со храна, туку, како што Розман се обиде со пријателите – исто така и со музиката. Се разбира, ова не се кодекси, туку експерименти во кои, на пример, младиот рефокс се поврзуваше со гласот на Леонард Коен, а слаткиот Траминер со Пинк Флојд.

Од прошетката на Розман низ светот на виното извира неуморното верување дека виното е плод на човековото знаење, разбирање на природата и начинот на правење вино со негова помош. И, проверете дали нема грешки и болести што би вознемирувале, без разлика дали станува збор за производител на вино од Шампањ, кој е чувар на семејната традиција, или аматерски одгледувач од некој од ридовите Долењска, како што е Розман.

Во меморијално-биографскиот дел од книгата, Розман им оддава почит на некои што разбрале што и како со винова лоза, грозје и вино: Станко (Čурин), Мирко (Кристанчиќ), Јоже (Купjenен), Душан (Тержеč), Златан (Пленковиќ) , Станко (Радикон), како и Јанез Вајкард Валвазор, надвојвода Јанез, Матија Вертовац …

Книгата Шармот на виното е полна со сеќавања и искуства, а во исто време носи многу енциклопедиски сознанија, осветлени дури и од помалку обични страни, така што wineубителот на виното не го става читаното во аголот, туку ќе се враќа на него повторно и повторно.