Пиењето Вино е култура

иното е од големо значење во нашата лозарска земја и е дел од словенечкиот национален идентитет . Тоа ги збогатува нашите животи, инспирира уметност и не разгалува со пенливи вкусови. Во моменти кога ќе се препуштиме на врвен пад и извадиме кристални чаши од шкафовите, добро е да знаеме некои основни информации за виното, неговите карактеристики и услугата.

Проверете ја тековната програма за лојалност на Виво!Повеќе

Складирање и архивирање на вино

Изреката „Колку е постаро виното, толку подобро.“ Не е точна, бидејќи повеќето вина што се појавуваат на пазарот се оптимални за пиење. Но, има и такви кои само отекуваат со текот на времето. На големите вина им требаат неколку години живот во шишето за да развијат зреење или таканаречени терцијарни ароми, како што се мирис на тутун, пури, кожа, лисја, земја и слично.

Кои вина и како да се складираат?

Црвените вина се посоодветни за стареење од белите, бидејќи содржат антиоксиданти – танини. Сите одлични вина имаат и изобилство на киселини и екстракт, што е клучно за долго созревање во шишиња. Од словенечките црвени вина, најголем потенцијал изразуваат Brda merlottes и Istrian cabernet sauvignons или сорти произведени од овие сорти, додека белите вина најдобро се созреваат во шише од Rhine Riesling и Ribula, на кои им помагаат високи киселини при зреење во шише.

Со цел правилно избраните вина да добијат квалитет со текот на годините, тие исто така мора да бидат соодветно складирани. Најголемите непријатели во архивирањето на виното се превисоките температури, светлината, премногу сувиот воздух и температурните флуктуации.
Температурата треба да биде помеѓу осум и 15 ° C, идеално некаде помеѓу, без температурни флуктуации. Оптималната влажност во просторијата каде што чуваме вина е помеѓу 65 и 75 проценти. Сепак, пожелно е влажноста да не падне под 50 проценти, во спротивно може да има вакуум, а затворачот за шишиња да „смрди“.

Светлината е непријател на шишињата со вино, па можете да ги чувате во подрумот, но доколку немате, најдобро решение ќе биде ладилникот за вино.

Комбинирање на вино и храна

Виното е одличен додаток на јадењата, а можностите за комбинирање на вино и храна се бесконечни. Најважно е дека виното секогаш треба да биде само додаток на храна, не треба да преовладува. Верувањето дека белите вина одат со бело месо, а црвените со црвено не е целосно оправдано, затоа ви предлагаме да имате на ум едноставен совет: можете да ја надополнувате храната со полесни вина од нови сокови, а посложените и потешките јадења одат добро со посилните. , повеќе структурирани вина, дури и постари гроздобери.

Најмалку што ќе ви недостасува е ако изберете вино што го знаете и ви се допаѓа. Уживајте!

Служење вино

Кога отвораме неколку шишиња вино на еден оброк, важно е каков редослед ќе избереме. Нема да пропуштите ако се држите до принципите – помлади и полесни вина пред постари и потешки, бели пред црвени и неутрални вина пред поароматични. Некои вина, особено црвените постари вина, треба да се претопат пред да се послужат за да се подобри нивниот вкус.

Одредување вино

Декантирање е процес во кој виното се истура од шише во карафа (сад за преточување). со декантирање, можеме значително да го подобриме вкусот на црвените вина, особено. Дали знаеш зошто?

Постарите вина треба да го отстранат остатокот од талог во шишето пред да се консумираат или сервираат. Друг посакуван ефект е, се разбира, аерацијата на виното, што го збогатува со кислород, што предизвикува виното да се отвори по околу 30 минути, со што се нуди поголемо богатство на ароми.

„Повторно, лозите се породија,
пријатели, Винс е сладок
за нас , што ни ги оживува вените, ги
расчистува нашите срца, а во нашите депресивни гради се буди окото
што ги дави
сите грижи
.

Франција Пресерен

Избор на чаши за вино и правила на држење на чашата

Изборот на вистинска чаша може дополнително да ги потенцира својствата на виното, а во погрешна чаша, овие можат да станат многу нејасни или дури и изгубени. Затоа, како и со слушање музика, изборот на опрема е многу важен при дегустација на вино. За сите вина, чашите мора да имаат дршка, чашата мора да биде про transparentирна, лесна и тенка. Формите на чашите се различни во зависност од тоа за какво вино се наменети. Стаклото секогаш го држиме до дршката, никогаш до телото. Држењето за горниот дел не е само естетско – познати се отпечатоци – туку и професионална грешка, бидејќи виното се загрева. Ја вртиме чашата со зглобовите, никогаш со цела рака.

Температура на сервирање на вино

За да не се прави вино во каква било неправда, неопходна е и соодветна температура за сервирање.

Пенливи вина : од 5 до 8 ° C На
пенливите и слатките вина им треба пониска температура, а на побогатите пенливи вина и шампањите им треба малку повисока температура.
Младешки и полесни бели вина : од 8 до 10 ° C
Поструктурирани бели вина, мацерирани и / или созреани во дрвени буриња : од 10 до 12 ° C
Рози : од 8 до 12 ° C
Младешки и полесни црвени вина : од 14 до 16 ° C
Богати и архивски црвени вина : собна температура од 18 до 20 ° C
Овие вина обично се претопуваат порано или се газираат подолго време за да се ослободат ароми.

Погрешни грешки

Виното може да биде добро, но може да биде и лошо, несоодветно за пиење или така со недостатоци. Дефектите на виното се хемиски и физички промени во виното кои се рефлектираат во промена на бојата, јасноста, аромата и вкусот. Ако наидете на вакво вино, не плашете се да побарате замена.

Мирис по плута : Една од најчестите грешки, а најчесто е предизвикана од бактериска инфекција на плута. Виното има мирис на мувла или габи.

Меурчиња во мирно вино : Јаглерод диоксидот може да биде до три грама во мирно вино, ако има повеќе, се формира вриење и виното станува матно.

Промените на бојата како дефект на виното можат да бидат:

  • тен кога се јавува оксидација на танините;
  • оцрнување кога премногу железо и танини во бели вина формираат темен талог на дното;
  • белење кога железото се врзува за протеините и се формира бел талог на дното на шишето;
  • заматеност на бакар кога се формира црвеникав талог поради прекумерна содржина на бакар.

Купете вино

Виното навлегува во сите пори на животот, а повеќето од нас повремено се наоѓаат збунети што да изберат од полните полици, како да донесат правилна одлука во ресторан или што да им служат на пријателите на ручек. Ако не сте сигурни кое вино е најдобро за вашиот вкус или за моменталната пригода, добиете некои информации пред да одлучите да купите. 

 Проверете ги оцените на Интернет и описите на виното, побарајте помош од винарите и пријателите или побарајте совет од продавачот. Исто така, ќе донесете добра одлука ако купите вино што сте го испиле во ресторан и ви се допаднало.

Постојат многу правила поврзани со виното, но нема ништо лошо во тоа да не се замарате премногу со нив и да ги оставите на експертите. Важно е да уживате во виното, да се почестите со вкусовите што ви се допаѓаат најдобро и да ги пиете во умерени количини.

Министерот за здравство предупредува: Пиењето алкохол може да биде штетно.