Вкусови на историјата

Нема зборови што можат подобро да ја опишат традицијата, различноста или богатството на регионот Равни Котари, како што е едноставниот вкус на традиционалната локална кујна. Еден од најбогатите и најплодните терени на Задар, кој живеел низ многу историски приказни, истовремено бил и извор на најдобрите домашни производи. Луѓето не живееја тука со ритам на часовникот, туку со изгрејсонце и зајдисонце, сезони на садење и сезони на жетва, кога целото село треба да помогне во чистењето на полињата … И, по долгиот работен ден, сите се собираат околу трпезата да ги пијат најдобрите вина и да слушаат приказни за стариот ..

Ве покануваме да ни се придружите во откривањето на ова богато културно и гастрономско наследство во регионот, одење зад старите порти, откривање на светот кој сè уште живее со природата и предизвикувајќи ги сите ваши сетила.


ОПИС НА ПРОГРАМАТАНашата турнеја започнува од Задар во 9 часот наутро, возејќи низ Равн Котаре  – еден од најбогатите и најплодните терени во позадината на Задар. Првата станица во Корлат (позната по своето производство на вино и средновековната црква Света Марија). Продолжуваме кон Бенковац каде ќе го посетиме Музејот на татковината лоциран во тврдината со поглед на рамнините. На ова спектакуларно место ќе пробаме 3 локални вина. После виното, ќе ја посетиме Асерија – античка населба од 1 век. Тврдината Клижевица ќе биде нашата следна станица каде ќе имаме излетник среде прекрасна природа покрај мал поток. Полн стомак, подготвени сме да го посетиме еден од најголемите лозја во Полаша.Seeе видиме како се произведува ова органско вино и секако ќе го пробаме. Со одлични впечатоци, нашата турнеја завршува со возење назад до Задар.Вкупно времетраење 6 часа; оддалеченост од почеток до крај околу 155 км. Правиме 4-5 паузи за фотографии и дегустации. ЦЕНА ЗА ЛИЦЕ2 – 3 лица – 915 кн4 – 8 лица – 780 кнВклучени во ценатаПревоз со климатизирано возило, возач, водич, излетник, 2 дегустации на вино ОПЦИЈАРучек кај Хан на Масковиќ – резиденција на адмиралот на турската флота Јусуф Машковиќ ДЕТАЛИТешкотија: лесно
Времетраење: 6-8 часа
Физички барања: Не. Препораки за возраста: 21 и повеќе години
Почеток: во канцеларијата на Ферал-Турс или во вашето сместување во Задар
Достапност: цела година
Време на заминување: 9:00
Враќање: 13/17 ч
Водич: обучен, искусен водич, кој зборува англиски / германски / француски ИталијанскиШто да донесете: лесни пешачки или спортски обувки, мал ранец, јакна од руно, фотоапарат, пари, лична карта