Виновник – Винската култура

Кога се споменуваат алкохолни пијалоци, виното секогаш се споменува со одредена посебна почит. Секогаш е „нешто друго“. Еве го, но се издвојува. Производ што оди низ обемот на цивилизацијата од дискретен фактор на добра забава до категоријата „божествен пијалок“. Популарно и обожавано на целата планета, славено и пофалено во сите прилики, неизбежно во многу ритуали од ритуал-тип, виното е нешто навистина важно.

Сепак, понекогаш е малку претерано. Сè што е важно, спорадично добива белешка за мистификација и станува нешто што не било првично. На него се додаваат својства што тој навистина не ги поседува и на тој начин го девалвира она што навистина го содржи. И виното навистина содржи многу од тоа. Доволно е само да се погледнат одредени лековити својства, како што се „една чаша црвено вино и тоа е добро за …“ Земјите каде што се пие вино во импресивни количини се исто така земји со најниска стапка на кардиоваскуларни заболувања. Можеби е случајно што ова се исто така земји со исклучително развиена медицина, но не е важно. Факт е: Повеќе вино, помалку кардиоваскуларни болести.

Има неверојатен број уметнички дела за кои виното беше мотив, гориво, стабилна епизода … Постојат дури и насоки засновани на вино. На тој начин, докажано е дека виното ја прескокнува стандардната култура во одредени моменти и оди чекор подалеку. Секое вино е дел од културата, а некои се уметност. Тоа секогаш треба да се има на ум.

Во овој сегмент од нашиот портал, посветен на винската култура, ќе комуницираме неколку основни податоци од светот на виното на наш начин. Начинот на кој го гледаме, како го доживеавме и во што бевме убедени. Тука нема многу интелигенција, бидејќи има уште многу во винската култура, шармантен сегмент од целата култура, субјективно искуство. Ова значи дека најбезбеден начин да дознаете е чаша во вашата рака. Никој не може да ви објасни дека нешто е убаво, ако не ви е убаво лично. Во оваа област, сепак, постои широк спектар на убавина и нема причина да не ја откриете сами.

Важно е да го направите ова умерено и со чувство на одговорност кон себе и другите. И тоа е дел од винската култура. За крај, што е почеток, само да забележам:

„Виното можеби не дава одговори, но успешно помага во заборавањето на прашањата!