Made in Austri

Културата на виното значи многу повеќе од само пиење добро вино: посета на вински поседи,
улици со визби за вино, авантуристички светови и семинари за вино за да ја
откриете вистината за виното со збор и дело .

Во текот на последните две децении, виното од Австрија постојано еволуираше на подобар квалитет, што
доведе до домашно вино, зелено Veltline од Долна Австрија, Styrian
Sauvignon Blanc или Blue Franconian од Средна Бургенленд , станаа ценети дури и во Токио
или Нов Јорк.

Најпријатниот, но секако не и најздодевниот начин да се приближите уште повеќе до виното;
е посета на производител на вино . Австриските вински имот се скоро секогаш семејни бизниси и
честопати оптички се разликуваат со нешто посебно: нивната храброст во модерната
архитектура. И во јужниот дел на Штаерска и во малите села во Бургенланд:
вреди да се посети она што винарите го поставија таму. Се разбира, разбирливо е што тие
сакаат да гледаат гости во нови (и стари) винарски визби и простории за дегустација. Со претходна најава, производителите на вино најчесто лично
водат низ производството и подрумот. Вкусот на виното на крајот од турнејата е се разбира.

И улиците со визби во Долна Австрија, низ кои loversубителите на вино шетаат од подрум до визба
и можат да вкусат вино, како и вековните, огромни лакови на визбите во замоците и манастирите ве
покануваат на обиколки. Подрумот во манастирот Штифт Клостернербург северно од Виена – еден од
најстарите и најголемите вински имот во Австрија, лежи неверојатни 36 метри длабоко во
земјата. На Retzer Erlebniskeller е повеќе од 21 километри под северниот дел на
Weinviertler Stadt. И во замокот Сергау во Стиер се наоѓа една од најстарите винарски визби во Европа:
стара 300 години, долга 72 метри и висока 8,5 метри.

Локалните продавници за вино ви овозможуваат да ги запознаете сите важни лозари од еден
регион на едно место и да добиете целосен преглед на локалните винари и сорти грозје. Таму можете да ги
видите етикетите во мир , да ги добиете сите потребни информации и секако да ги испробате вината. На пример, во
Вајнверк Бургенленд во Нојсидл на Зеле , во Винатриуму во Дојчкреуз во Вајнквартие во
месноста Рец, во Винофактури во Еренхаузен во јужна Стирија или во идиликата , високо над Стирските
ридови, винарската визба Висетајерски во Св. Ана сум Ајген.

Можете исто така да научите многу за виното на семинарите. Винарските семинари ја комбинираат теоријата и практиката
на пријатен начин. Со нив управуваат високо реномираната Австриска винска академија , како и приватни институти,
продавници за вино и ресторани.