Виното зад етикетата

Сабота 26 Октомври, 2002 година, на пат кон Блато на Корчула, каде што ќе се одржи оваа година Сабатини, по преминувањето со ферибот, застанав во првиот угостителски објект на островот, со цел на W тоа беше пладне, ручек. Пријатно украсениот објект изгледаше многу привлечно и гостопримливо, но кога барав чаша бело вино, белег Пошип, трговската марка на вино од Корчула, доживеав неверојатно и незамисливо разочарување. Пошип не е на мапата или на понуда. Во овој момент е незамисливо дека вакво нешто може да биде г. ве молам кога сите заедно ќе извикаме дека виното мора да го добие своето место кое отсекогаш му припаѓало, како во секојдневниот живот, така и во понудата за угостителство во оваа област. Обидете се да замислите каков впечаток да се здобијат со туристи или било вино љубовник, кој дојде во посета на островот Корчула со цел да се   дома W одржи и да ја откриеме неговата вина за кои тој ја прочитал во својот туристички водич или еден од безброј книги за вино, во кое се наведува дека различни Pošip и виното по кое овој остров е познат и во Хрватска и во странство. Малку разочаран и прилично разочаран од пастата за тестенини, порачав и испив пиво.Тоа е овој настан ме натера да се прашувам како тоа е можно и да се обиде да се најде причината за истото, тоа е да се види за W да ј потрошувачката s и нудат подобар квалитет вина на масите на луѓето дома и во ресторани и во овој ниско ниво.Во овие делови е вообичаено за нас, како деца, да истураме малку вино во водата и со тоа да не запознаеме   со светот на виното и да уживаме во него. И покрај толку раното запознавање со овој дар на природата и човечкиот труд, многу малку луѓе навистина го знаат вистинското вино. Виното е составен дел од нашата исхрана, но сепак се приближува со мешање со вода во форма на беванда или гемичар и со тоа не му помага, но со тоа се девалвираат неговите својства и убавината што ја поседува. Дали луѓето се меша виното со вода може f биде неколку начини да се интерпретира. .Првата причина може да биде историскиот и традиционалниот начин на конзумирање на беванда во текот на работниот ден. Во овој случај,   функцијата на вода беше да ја разредува содржината на алкохол и на тој начин да им овозможи на луѓето да консумираат вино за време на работното време без негативно влијание врз нивната способност за работа.Следната причина лежи во фактот дека многу вина што се консумираат секој ден имаат многу недостатоци што му штетат на квалитетот на виното и што може   да се камуфлира до одреден степен со лесно мешање со вода .Со оглед на многу тешка економска состојба, се очекува цената на поквалитетно и поквалитетно вино да не дозволува нивно консумирање дневно, што повторно ги тера самите потрошувачи да имаат обврска да пијат инфериорно и лошо квалитетно вино, со дното на опсегот и се очекува да биде над мешање со вода   до одреден степен може оправда.Сепак, јас лично мислам дека главната причина за оваа состојба е целосната состојба на винската култура во Хрватска. Иако сме многу среќни што разговараме  за Хрватска како винска нација и земја на вино, лесно и брзо забораваме дека одгледувањето на винова лоза и производството на квалитетни и прифатливи вина е на најниско можно ниво, што е, за земја што сака да се нарече вино, прифатливо. Се разбира, не смееме да заборавиме дека војната, врз сето ова, имаше огромно влијание, но не смееме само да се криеме зад неа. Треба да се погледне трезвено и да се биде искрен со себеси и да се согласи со фактот дека технологијата на производство на повеќето хрватски вина е многу застарена и целосно застарена во однос на светскиот тренд и, слободно може да се каже, напуштена. Трендот во винските земји е зголемување на засадувањето лозја, засновано на сознанието дека квалитетно вино за 80% или повеќе  создава во добро лозје лоцирано во внимателно избрана позиција за него и внимателно избрани сорти засадени. Квалитетот на   грозјето полека, но сигурно ја надминува филозофијата на квантитет, бидејќи годишно во светот се произведува повеќе вино отколку што може да се консумира во секој случај. Според ОИВ  „Office international de la Vigne et du Vin“, во 2001 година, 260 милиони хл. вино и потроши само 220 мил.Ако погледнеме наназад и ја погледнеме квалитетната смена на виното во Хрватска, лесно би дошле до заклучок дека тоа е целосно отсутно во најнискиот сегмент, трпезни вина и дека само малку може да се забележи во категоријата квалитетни вина. Главниот дел од врвните вина доживеа доста голем напредок, иако во овој сегмент можеше да биде многу подобро. Може да се заклучи дека културата на виното, повеќето од нашите винари и потрошувачи на вино, останаа далеку во минатиот век, што се рефлектира во состојбата во која во моментов се произведува и консумира виното.Кога ќе го погледнеме сето ова, лесно доаѓаме до заклучок дека е потребно да се поттикне засадување на лозја и да се подобри технологијата и хигиената во винарските визби и дека треба да се потроши многу време на обука на потрошувачи на вино, особено на угостителите како главни промотори на добро вино.Целта на мојот колон во иднина треба да   биде да иницирам здрава дискусија за горенаведеното, и   јас лично ќе се обидам да ги споделам со вас моите искуства стекнати на состаноци со светски винари и промотори на вино.До следната недела и оставете добра чаша вино да го претвори секој оброк во празник затоа што живееме многу кратко за да пиеме лошо вино.
Во текот на следните неколку месеци, ќе ги објавам сите мои колумни што беа објавени во Дубровачки вјесник и ќе ги придружувам сите со мала споредба за тоа како беше пред 16 години и како е сега.
Оваа колумна беше објавена на 23 декември 2002 година, како прва во серијата од шеесетина од нив и   кога ќе погледнам назад, морам да заклучам дека има огромна промена напред.
Пошип дефинитивно се етаблира како вино и се става во чаши не само на Корчула, туку и низ цела Хрватска. Винската култура претрпе огромен развој, како кај производителите на вино, така и кај потрошувачите.Светското производство на вино од страна на ОИВ е приближно исто, имено во 2016 година беа произведени 267 милиони хл вино и беа потрошени 241 милиони хл вино, што укажува на тоа дека резервите на вино во светот полека опаѓаат.Јас сум многу среќен што направам огромни чекори напред и убаво е да се погледне и да се заклучи дека виното го зазеде местото од секогаш. Иако куповната моќ на просечниот потрошувач на вино сè уште не е на многу високо ниво, има промена во потрошувачката и потрошувачката на подобри вина, кои станаа поприфатливи во однос на цената и цената во последните неколку години.Се садат нови лозја, се отвораат нови винарии, доаѓаат нови деца и сè оди во вистинска насока, иако може да се направи многу подобро.Туристите кои не посетуваат се големи потрошувачи на наши вина и може да се каже дека во однос на вината што во моментот им се нудат, тие се враќаат дома задоволни.За жал, морам да признаам дека досега не е направено многу   , и треба, што се однесува до пишаниот збор за виното, особено конзистентноста на колоните за вино и во националните и во регионалните весници и меѓу блогерите, иако морам да напоменам дека и дека сè уште има добри обиди, но мислам дека има премалку.