За виното во прво лице еднина

Пред мартините, разговаравме со познавачот на виното, сомелиерот Корошица Тина Делалут Смртник за културата на пиење вино, соодветната услуга за вино, кулинарската страна на фестивалот на виното, за растечката пенетрација на словенечките винари. Тој нагласува дека секое домаќинство треба да има чаши со вино, не за посети, туку за себе. Што се однесува до најдоброто вино, како што вели старата поговорка: „Виното може да биде добро само како добро друштво“.

Што ви значи виното и Мартин?

“Јас гледам на виното како храна и лекови. Културата за пиење вино е присутна во мојот живот цело време, и на професионален и на приватен план. Виното е секако добра придружба на храна или само разговор. Иако Каринтија не е земја за одгледување вино, мартината е убаво зачувана низ сите години. Вистина е дека не е толку живо како во винарските области, но интересот за јадења од мартини останува, што ме радува “.

Во Словенија, винската култура се менува, се воспоставува друга култура на пиење вино, вината се ценат повеќе – и каде е Каринтија, нетипична винска земја, ниту според производството ниту според пиењето вино?

Иако виното содржи алкохол, тоа не може да ни штети во умерени количини. Порано не продававме вина во шишиња во недела, тука и таму некој си порачуваше чаша вино за себе, но денес прославата започнува со чаша пенливо вино. И навистина ми се допаѓа нешто друго кога луѓето ќе решат да слават со нас, изборот на вино им е подеднакво важен како и изборот на јадења што ќе ги послужиме “.

Кои се моменталните трендови за пиење вино пошироко – како забележувате како странското вино добива се поголем замав во Словенија и како нашето се засилува во странство?

Сè уште не сум забележал прекумерна побарувачка за странски вина во нашата земја, дури и странците кои престојуваат во нашиот хотел сакаат да пробаат словенечки вина кои се со исклучителен квалитет и лесно може да се споредат со странски вина. Нашите вина се многу добро пласирани на странските пазари и исто така постигнуваат одлични резултати на светските натпревари “.

Што треба да знае добар сомелиер?

„Сомелиерот или консултантот за вино се грижат за виното од набавка до услуга, како и за неговото складирање според сложеноста на видот на виното. Сомелиерот мора да биде суверен консултант и одличен продавач на вино. потребни се спецификите на храната и виното за да можат да се комбинираат во хармонија “.Наташа ЈУХНОВКаринтија не е земја за одгледување вина, не е толку жива како во местата за одгледување вино, но останува интересот за јадења од мартини. 

Колку вродените квалитети (дегустација, мирис) сами по себе сметаат во работата на консултант за вино, колку може да се научи?

“Покрај исклучителното познавање на виното, сомелитер мора да има големи органолептички способности, вид, мирис, вкус. Добро е што овие сетила се добро развиени, така што сомелиерот може да процени дали виното е погодно за сервирање или продажба. Овие квалитети е тешко да се научат. знаат да согледаат со сетилата “.

Како воопшто го оценувате доброто, врвно вино и како разликуваат рејтинзите помеѓу сомелиерите?

“Секое вино се оценува според бојата, мирисот и вкусот. Не треба да има премногу отстапувања од очекуваните сортни карактеристики. На проценката на виното изгледа вака: Секој сомелиер седи на своето биро, каде што има чаршав пред кој треба да пишува прегледи. запознаени сме со разновидноста на вино што ќе се најде на располагање за евалуација, затоа точно знаеме што се очекува од ова вино. Се проценува бојата, како и мирисот и, конечно, вкусот. “

Тина Делалут Смртник вели дека се занимавала со угостителство од кога се сеќава. „Моите родители започнаа независна угостителска кариера во 1991 година, а татко ми претходно работеше како менаџер на келнер во Каварна на чешовју. По завршувањето на основното училиште, се запишала на Средното економско училиште, а потоа и на Вишото стручно училиште за угостителство во Марибор. Откако успешно ја заврши дипломата, Тина се вработи во локална гостилница, каде што во секојдневниот контакт со гостите и кулинарската понуда, постојано откриваше дека и недостасува знаење од областа на вината. „Се запишав на курс за сомелие, каде што научив за домашно-словенечките вина на прво ниво. Научив како правилно да го проценам усогласувањето на храната со виното, а потоа моето знаење беше надградено на второто ниво, каде што научив за странските вина. “

Колку е комбинирано виното со храната во каринската кујна? Дали има уште простор за развој?

“Говорејќи за менијата за бавна храна во комбинација со придружба на вино, забележувам дека многу луѓе сакаат да се занесат во ова кулинарско разгалување барем еднаш, обично на некои посебни животни настани каде што гостите сакаат нешто поразлично за нивните најблиски. Каринтија не е ваква одамна. затворено, луѓето започнаа да организираат прослави во анови и помалку дома, што е одлично, бидејќи славеникот може да им се посвети на гостите, додека дома целото време го поминува во подготовки, служења и на крајот му останува малку од дружењето. Гостинот порачува одредено јадење и прашува кое вино би го препорачале за ова јадење. Откога започнавме да истураме вина со врвен квалитет „покрај чашата“, им обезбедивме на гостите можност да нарачаат свое вино за секое јадење и да уживаат во хармонијата.

Кои вина ви се омилени? Се смета дека вкусот и ситуациите на пиење вино постојано се менуваат, а одлуката за тоа што е добро вино е прилагодена на ова?

“Во моментов, моето омилено вино е полусув роза. Но, постои изрека која вели:” Виното може да биде исто толку добро како добро друштво “.

Како треба да се сервира виното? Како треба да биде пенливо вино, на пример? И, колку е важна чашата?

Чашата со црвено вино, пак, е во форма на стомак и обично има поголем волумен од чашата со бело вино, но со пократко дршка. Таквата чаша овозможува вино што созрева подолг временски период, или во буре или во шише, полесно да ги ослободи испарливите ароми содржани во овие вина на поголема површина. Високите и тесни чаши со долг труп се особено погодни за свежи пенливи вина. Интензитетот на меурчињата е убаво видлив во овие тегли. Сепак, позрелите пенливи вина обично се пијат од пошироки чаши за да се изнесат посложени ароми “. Високите и тесни чаши со долг труп се особено погодни за свежи пенливи вина. Интензитетот на меурчињата е убаво видлив во овие тегли. Позрелите пенливи вина, сепак, обично се пијат од пошироки чаши за да се изнесат посложени ароми “. Високите и тесни чаши со долг труп се особено погодни за свежи пенливи вина. Интензитетот на меурчињата е убаво видлив во овие тегли. Позрелите пенливи вина, сепак, обично се пијат од пошироки чаши за да се изнесат посложени ароми “.

Како одите на мартини, дали е ова навика дома?

„Нашето семејство е многу поврзано и затоа имаме навика да се собираме на трпеза и да уживаме во традиционални јадења на сите празници. Ова е случај и со Денот на Свети Мартин. зелка, пиеме сино темјан покрај него, и еве како изгледаат нашите мартини дома. Во гостилницата започнуваме да нудиме супа од капучино од костен, гради од гуска со слатка црвена зелка и широки тестенини и колач од костен со чоколадо и панако од каринтиско грозје. печурка со топли јаболка и цимет “.