Општи правила

иното оди најдобро со добро друштво и јадења направени со убов. И кога ќе спарите вино и храна на вистински начин, можете да добиете прекрасна мешавина од вкусови, ароми, бои и чувства.

Усогласувањето на храната и виното е многу сложено, но постојат основни правила кои се лесни за усвојување. Прво на сите, важно е да се знае дека залакот прво се проголта, а потоа се зема голтка вино, што го комплетира вкусот на храната.

Зошто да не ги научите правилата што можат да ви помогнат да изберете вино со храна?


1. Виното треба да ја има истата јачина на вкус како и храната

Една од најважните работи при редење храна и вино е силата. Лесните јадења одат добро со лесните вина, а посилните јадења со посилните вина. Силната храна може целосно да ги надмине нежните вкусови на светло вино, додека робусните вина со силно тело можат да ги засенат вкусовите на лесната храна.

Талјатели со карфиол и крем од индиски ореви

2. Виното треба да биде покисело од храната

Киселините во виното зависат од сортата на грозјето, климата и стилот на правење на виното. Кога велиме дека виното е свежо, тоа значи дека има високи киселини. Обично белите вина како на пр совињон блан или пиното григио имаат повеќе киселини отколку црвените. Вината од северните области имаат повеќе киселина отколку вината од потоплите региони. Киселината од виното оди добро со масни и богати јадења бидејќи ја чисти устата и ги подготвува за следниот залак.

3. Виното треба да биде послатко од храната

Круши со сино фстаци и мед

4. Црвените вина со многу танини одат добро со црвено месо, како и со масни јадења

Силните вина од танин, како што се Каберне Совињон и Бароло, добро се комбинираат со храна која има силен вкус. Храната богата со маснотии и протеини, како тврдо сирење или црвено месо е најдобриот избор со овие вина.

Силните вкусови на храна ги омекнуваат вкусовите на виното, додека танините од вино, како и киселините, помагаат да се исчисти устата од маснотии. Овие вина одат дури и подобро со храна ако се претопат и ако се сервираат на температура од 18 степени.

5. Белите вина одат добро со риба или живина, но

Тие страдаат од телесен црн дроб

Рецепт: Страдање од црн дроб на телешко месо

6. Вината одат добро со сосови, не со месо или тесто

Кога имате јадење со сос, го спарувате виното врз основа на сосот. Рибата обично оди добро со светло бело вино, но ако рибата е во крем сос, ова правило не важи. Ова јадење е поврзано со посилно бело вино или можеби дури и со светло црвено.
Идеалната комбинација на вкусови ќе направи вечерата да донесе вистинско задоволство.
Можеби можете да пробате едноставно јадење  со талјатели „Моето гнездо“ со сос од горгонзола  и  Пино Бјанко Шултхаузер .

 
7. Полусуви, полуслатки и свежи вина одлично одат со зачинета храна

Полусушните вина одат добро со зачинета храна, како што се зачинети азиски јадења. Вината со висок алкохол ќе ја зголемат пикантноста на храната. Нежно слатко вино како полусув Ризлинг или гевурцтраминер е совршен пар за зачинета храна.

Секој ќе биде многу задоволен од комбинацијата на вкусови на  домашна ароматична паштета  и полуслатка  Furmint .
Зачинетите јадења добро се вклопуваат со свежите бели вина како што се Совињон Блан, Пино Григио или Чаблис.
 
Знаеме дека има многу прекрасни комбинации, но важно е да се започне од нешто. Зошто да не ги испробате вашите идеални комбинации? Подгответе едноставен оброк и порачајте вино на евино.рс што ќе го комплетира вкусот на храната. 

И, ако сакате да дознаете за вината, пријавете се на списокот за е-пошта на  kontakt@evino.rs  и ќе добиете информации за сите обуки што ги организираат.