Потекло и култура на конзумирање вино

Виното еволуираше уште од памтивек, како дел од европскиот живот, култура и диета. Производството на вино потекнува од Европа со развојот на Римската империја, кое се шири низ Медитеранот кога се поставени темелите на многу центри за вино, кои постојат и денес. Дури и тогаш се прави винобеше прецизна вештина што вклучуваше вештина за познавање на различни видови грозје, како и различни техники што треба да се применат при неговото одгледување и берба. Бурињата прво се користеа за складирање и транспорт на вино, а шишињата беа воведени подоцна. Со текот на времето, некои области се здобија со репутација за производство на добро вино. Бидејќи производството на вино постепено се подобруваше, неговата популарност значеше и отворање на се поголем број таверни (* винарска визба / барови за сервирање вино) што станаа најнормална појава низ целото Царство.

Како што минувале вековите, уметноста на виното се ширела во Франција, Шпанија, Германија и делови од Велика Британија. Дотогаш, виното се сметаше за важен дел од секојдневната исхрана и луѓето почнаа да се залагаат за појаки вина

Европејците конзумирале вино и за време на мрачното време. Делумно тоа беше случај затоа што водата не беше особено здрава, а виното беше вкусно и беше соодветна алтернатива што одговара на оброците. Во исто време, лозарството напредуваше благодарение на земјоделството што се разви во манастирите низ целиот континент и ги роди едни од најдобрите лозја во Европа. Бенедиктинските монаси, на пример, станаа еден од најголемите производители на вино од регионите Шампањ, Бургундија и Бордо во Франција, како и од регионите Ринга и Франконија во Германија. Трговците и луѓето од повисоката класа конзумирале вино со секој оброк и секогаш имале залихи во своите визби.

Во текот на 16 век, вината станаа високо ценети и станаа софистицирана замена за пивата, а како што почнаа да се развиваат различни сорти на вино , потрошувачите на вино почнаа да гледаат на потрошувачката на овој пијалок поинаку. Почнаа да зборуваат за добрите и лошите страни на виното и го конзумираа со повеќе задоволство отколку порано. Елизабетанска Англија славеше некои познати писатели и поети денес, меѓу кои секако е и Шекспир. Шекспир забележа дека „виното е прекрасно суштество ако се користи мудро“ и на тој начин имплицитно даде до знаење дека злоупотребата на виното се зафатила. Шекспировата ера доживеа и пристигнување на вистинската вода за пиење во Лондон, така што индустријата за вино доби поинаква конотација во новото време!

Иако 19 век се сметаше за златно доба на виното за многу региони, не се одвиваше како што треба. Околу 1863 година, многу француски винова лоза добија болест предизвикана од лисна вошка Филоксера, која го цицаше сокот од самите корени на грозјето . Кога беше откриено das во вината во Америка, отпорна на лисна вошка Филоксера, беше одлучено да се засадат американски вина во француските региони. На овој начин се создадоа хибридно грозје и поголема разновидност на вина. Исто така, во овој период, француските винари се преселија во регионот Риоха во Шпанија, каде што го научија локалното население како да го обработи.

Во текот на последните 150 години, производството на вино стана и уметност и наука. Развојот на ладилни уреди им овозможи на производителите на вино да ја контролираат температурата на виното и да го одржуваат свеж. Иако производителите на вино се соочуваат со зголемени побарувања со растот на технологијата, истата технологија сепак им овозможува да го одржат квалитетот на виното на завидно ниво!

Ставот што постои денес кон виното и неговата потрошувачка не се заснова само на добриот вкус што се послужува, туку и на свеста за тоа колку е голема работата да се произведува вино со добар вкус. Виното е високо ценет пијалок низ цела Европа и Америка, а неговото постоење претставува сведок на антиката на високо развиената европска култура.

Текст: Маја Луковиќ