Кутјево – град на одлични вина

Кутјево е прекрасен град сместен помеѓу ридските падини на Крндија, кој многумина со право го нарекуваат винска престолнина на континентална Хрватска.
Скоро секоја парцела на нежните ридови е претворена во родно лозје, а Гражевина, како најзастапена сорта грозје во овој регион, има скоро култен статус тука.

Затоа не е ни чудо што главниот градски плоштад се вика плоштад Гражевина, а во чест на „кралицата на виното“ како што се нарекува тука, се одржува и Фестивалот „Гражевина“, кој покрај културно-забавната програма, обединува експерти за вино од целиот свет.
Првите винова лоза Гражевина биле донесени во Кутјево од страна на цистеријанците или „белите фрежери“ кои живееле тука уште во 1232 година,
од која се наоѓа познатата визба за вино, неизбежна точка на туристичката понуда на градот.
Виното се чувало во буриња со векови, а според легендата, wallsидовите на визбата ја зачувуваат и storyубовната приказна на славонскиот барон Фрањо Тренко и царицата Марија Тереза.
За екскурзионистите кои го посетуваат Кутјево за време на викендот, неизбежна точка е Кулата за гледање на вилата Винкомир на истоимениот рид, со панорама на нежни падини на уредени лозја, за кои многумина сметаат дека е еден од најубавите погледи на околината во овој дел на Славонија.

Во Кутјево, скоро сите градски настани и прослави во текот на годината се подредени на традицијата на уживање во виното. Одбележувајќи го празникот Св. Мартина или популарно Мартиње на плоштадот Гражевина секоја година собира неколку илјади планинари и рекреативци од цела Хрватска и соседните земји.
По целодневна прошетка по патеките Крндија и винските патишта по лозовите насади Кутјево со обиколка на визбите и подрумите на локалните лозари, ќе има собир на плоштадот Гражевина со свечено дефиле на учесниците и традиционална забава за крштевање на шира во вино.
Заедно со овој настан, се одржува и Ноќта на отворени визби на многу производители на вина во Кутјево, што е можност за посетителите да ја завршат приказната за виното со личен вовед во секое вино семејство и дегустација на врвни вина.
Кутјевачко Винчелово е уште еден во низата вински настани поврзани со празникот Св. Винка која се слави во втората половина на јануари. Винчелово се слави на овие простори уште од античко време, бидејќи се верува дека започнува со закројување на винова лоза, како и други дела во лозјето.
вети Винко се слави скоро до секој подрум на лозјата со посветување на лозјето, обесување на сушени производи од месо на жица во лозјето и наводнување на винова лоза со вино од минатата година, така што новата винска година ќе биде барем плодна како и претходната.

Централната прослава во Кутјево се одржува повторно на плоштадот Гражевина, каде покрај културно-забавната програма, се нуди и богата ено-гастрономска понуда, која се карактеризира со „пожари на Винчелов“ каде секој посетител може да пече домашни колбаси, сланина и кромид. Со купување на „чашата Винчелов“, посетителите можат да дегустираат вино на сите штандови, а како и сите други прослави на уникатниот плоштад Гражевина во Кутјево, Винчелово се слави до доцна во ноќта.

Ако веќе не сте, не заборавајте да ја посетите престолнината на виното на континентална Хрватска. Добредојдовте во Кутјево!

Превземено од – http://hotspots.net.hr/