НАЈВАНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ВИНОТО ВО СЛОВЕНИЈА

Виното има и свои празници. Не да се одмори, туку да има шанса да наздрави безгрижно со него. Подолу ќе ги претставиме 6-те најважни фестивали на виното во Словенија и блиските региони.

 1. МАРТИНОВАJЕ (НОЕМВРИ)
  Денот на Свети Мартин е најпознатиот фестивал на виното во Словенија. Ние го славиме на Денот на Свети Мартин, 11 ноември. Легендата вели дека ова е денот кога Свети Мартин, заштитник на лозјата и лозарите, мора да го претвори во вино. На овој ден, Словенците секоја година организираат прослави низ целата земја. Традиционално се одржуваат празници, на кои спаѓаат познатата гуска и брусилки на Мартин. Со нив се пие младо вино. Празникот не е само обична забава, бидејќи преминот од шира во вино е важен ритуал кој најавува флаширање на новата жетва.
 2. Винченково (јануари)

Празникот Свети Винсент, кој се одржува на 22 јануари, често се занемарува. Го слави и нашиот сосед Хрватска. Како и Свети Мартин, Свети Винсент е заштитник на лозјата и лозарите. На празникот често се гледа како на производство на вина Нова Година која најавува нова одлична жетва. Според старите обичаи, винарите исекуваат парче лоза пред изгрејсонце, го ставаат во вода и го ставаат на топло место. На овој начин, зелената лоза покажува како ја преживеа зимата и каков вид жетва може да очекуваат лозарите. Дури и ако е сончево на Денот на Свети Винсент, претстојната жетва ќе биде добра. Постојат многу поговорки, како што се: „Ако сонцето гори на Винченцо, зрее добра виња, која тече непречено низ грлото, очите ви се матни“.

 1. фестивал на стара лоза (октомври)
  Фестивалот е посветен на најстарата благородна лоза во светот, на која грозјето сè уште цвета. Разновидноста на оваа лоза се нарекува кадифено црно. Лозата е стара 400 години и сè уште успева во нашиот втор по големина град, Марибор. Поради овој факт, лозата го доби своето место во Гинисовата книга на рекорди и е симбол на богатото наследство на Марибор и Словенија како целина. Фестивалот „Стара лоза“ се одржува секоја година на 2 октомври во 11 часот. часови, а традиционално на овој ден ја крунисаат и новата кралица на виното.

4-ти ЦРЕШЕН ПРАЗНИК (ЈУНИСКИ)
Можеби прво сте се запрашале каква врска имаат црешите со виното? Па, не е само мирисот на зрелата Мерло или софистицираниот совињон од Каберне. Фестивалот на црешата, што се одржува во Горишка Брда на почетокот на јуни, е најголемата и најпосетувана културно-туристичка манифестација во приморската област. Додека луѓето берат зрели цреши, фестивалот, исто така, вклучува ден на отворено визба низ целата област за лозарство. Лозарите срдечно ги пречекуваат сите и овозможуваат незаборавно дегустирање на нивните вина.

 1. ПРАЗНИК НА СВЕТИОТ ПАТ (ФЕВРУАРИ)
  Празникот е познат од поранешна Југославија, а ние го славиме на Денот на вineубените, 14 февруари. Иако во минатото малку го заборавивме овој празник, денес го оживуваме. За оваа пригода, лозарите подготвуваат прослава што ја илустрира нивната доверба во лозата за да им даде добра жетва и овој пат. Празникот Свети Трифун е најпопуларен во Македонија, каде има сличен статус како празникот Свети Мартин. Празникот Свети Трифун е прилично сличен на Денот на вineубените, освен што првиот е за убовта кон виното. Двата празници, сепак, се добра можност за чаша или две.
 2. ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК И ПРОСЛАВА (МАРТ)
  Вратите на винарските визби се отворени и на Пролетниот фестивал, кој се одржуваше во Свежина последните 10 години. Свежина е град во северозападна Стирија, познат главно по своето лозје во форма на срце. Прославата ја одржуваат 20 локални лозари кои се домаќини на посетители во нивните визби, каде се дегустираат вино и традиционални јадења. Секој посетител прво ја добива својата чаша, а потоа оди во посета на визбата каде што тој лично се среќава со лозарите. Овој празник е дефинитивно една од причините зошто со нетрпение ја очекуваме следната пролет.

*

Наведените празници се убаво распоредени според периоди и локации, така што лесно можете да направите план кога ќе ги посетите. Но, ако немате време за тоа, не грижете се. Имаме фестивал на вино секој ден на дегустации на вино во jубjана. Посетете ја нашата веб-страница и направете резервација.

Превземено од – winetastingljubljana.com