ВИНСКИ ВРВ

Покрај понудата за вино, во „Болфан Вински Врх“ можете да уживате и во понудата за угостителство, која вклучува ресторан каде можете да ги вкусите деликатесите од загорската кујна секој ден, и да се релаксирате во пет рустично украсени простории каде што ќе се разбудите со птичја песна во недопрената природа на овие загорски ридови. можете да бидете сигурни дека самовилите навистина излегуваат од подрумот и ја пеат својата песна. Тука е и продавницата за сувенири и продавницата за вино.

Болфан Вински Врх се наоѓа во општина Храшина, лозови насади Златар, во винарскиот регион Межимурје – Загорје. Тие се многу лесно да се најдат, а кога ќе пристигнете во имотот веруваме дека звукот на тишината, прекрасната глетка и изгледот ќе ве остават без здив барем за некое време.

Легендата за самовили и џуџиња

Болфан Вински Врх е на многу начини посебна винарија, а нивната винска авантура влече корени во кратката легенда: „Со илјадници години, во повеќе или помалку периодични интервали, на оваа земја се одгледуваа лозови насади, беа пробани и истурени опојни, разиграни вина. Легендите и приказните за лозјата од тоа време остануваат од времето на Римската империја и римската култура. Кога римските војници се вратиле од војните, застанале кај Вински вр, се освежиле со вино и се подготвиле за воени походи. Во ветровитите ноќи, легендата вели, самовили и џуџиња ги посетуваа и ги охрабруваа со песна. И денес, на Вински Врх, во месечините ноќи, од подрумот се слуша песната на самовили и џуџиња “.

Лозје – почеток на приказната

Приказната за оваа винарија започнува во лозјата каде што вработените вложуваат многу труд и loveубов во овој бизнис, а плод на работата на нивните вредни раце е исклучително квалитетно грозје од кое се добива врвно квалитетно вино „Болфан“. Секој во „Болфан Вински Врх“ ќе може да се пофали со висококвалитетни вина што се создаваат како резултат на одгледување грозје во хармонија со природата без употреба на ѓубрива, хербициди и пестициди. Овие вина се наменети за секој што сака да ужива во шармот на виното произведено на сосема природен начин. Лозјата на Болфан се движат низ природно одгледување и примена на биодинамички методи за зачувување на квалитетот и природноста. Целта е искреност – природност и е спротивна на тоа при вештачка манипулација и додавање на вештачки ароми.

Можете да уживате во три различни вкусови, почнувајќи од лесни, свежи вина од линијата BOLFAN, до големи вина од линиите PRIMUS и PAIDIA. Карактерот на виното БОЛФАН овозможува производство во хармонија со природата, рачна грижа за лозјата и грижа за подобрување на земјиштето, како и богатството што произлегува од наследните минерални својства на слоевите на нашата почва. Секоја пригода бара различен аранжман, атмосфера, чувства, количина на игра … Како ќе ги изберете зависи од вас и вашите чувства.

БОЛФАН (свежина ~ слобода ~ интоксикација)

Основата, основната линија на виното со пријатни примарни ароми и ароми на овошје или зеленчук. Вина кои добро се вклопуваат со различни јадења, разиграни, свежи, овошни и претежно суви.

PRIMUS (сила ~ заведување ~ креативност)

На старо латински јазик, зборот Примус значи – прв меѓу еднаквите. Така, кај нашите вина, Primus значи посилно и покорпулентно вино, тоа е вино со посилно тело, подолготрајна мацерација во почетната фаза на обработка, подолготрајно стареење во подрумот и шишето. Неговиот назален вкус е подолготраен, аромите се поцелосни, позаоблени, виното е помеко на јазикот.

ПАИДИЈА (игра ~ страст ~ екстази)

Паидија или неструктурирана игра без почеток и крај. Во правењето на ова вино од самиот почеток, сонцето, времето, дождот, а понекогаш и снегот играа со грозјето. Тогаш играа винарите, енолозите и вилармените. Тие се надеваа на нешто посебно, различно и затоа ова сериозно вино беше создадено за посебни моменти, за игра на сетилата, изненадувачки задоволства. На крајот, пиењето на ова вино создава неодолива авантура, игра без граници, страст, посветеност, возбуда …

Прочитајте ја визијата и целите на Болфан Вински Врх подолу:

Вино и храна од природно одгледување без пестициди и ѓубрива

Нашите секојдневни напори и работа се насочени кон постигнување на нашата основна цел – постигнување хармонија и рамнотежа во природата и со тоа комплетирање на биодинамичката понуда и на крајот на самодоволност на биодинамичката фарма Болфан Вински Врх.

Покрај наградуваните биодинамички вина БОЛФАН кои ги освојуваат хрватскиот и странскиот пазар со своите опојни капки, имаме и трн од ново засадени овошни дрвја на кои се калемат антички овошни сорти и комплетно еколошка градина која го снабдува Клет Вински Врх. Затоа, решивме да купиме црвени (ангина) крави Ангус директно од стадото на еден од најпознатите хрватски винари, г. Иван Енџинги чие богато искуство и несебичен совет ни беа од непроценливо значење. Црвениот ангуси ќе ни помогне да подготвиме природен компост за да ја збогатиме структурата на почвата од која се прави (и еко вино во нашето лозје, и еко зеленчук во нашата градина…). Веруваме дека сите наши драги посетители и гости ќе ги препознаат нашите напори преку уживање во прекрасната природа и богатата понуда на биодинамички производи на нашата фарма, без вештачко одгледување, вештачки НПК ѓубрива, антибиотици и слични адитиви.

Превземено од – www.seoskiturizam.hr