Како настана шампањот

Шампањ се истура на романтична вечера, роденденска прослава, раѓање на дете или на новогодишната ноќ. Но, дали Дом Перињон навистина измислил шампањ или некој друг? Патуваме за Шампањ за да го најдеме одговорот.

Се става шампањ
Историјата на шампањското започнува со освојувањето на Галија. Римјаните потоа со себе донеле вино во регионот Шампањ, денешна Франција. Со изградбата на римските градови, се создаде случаен производ – винарски визби.

Подрум за вино
Од пештери до визби во вина

“Изградбата на главниот град на римската провинција Белгија во 4 век, наречена Дурокорторум, бараше камења. Пронајден е под земја, бидејќи целата област тука се состои од креда”, објаснува -ан-Пјер Редон од куќата за шампањ Таитингер. Римскиот Дурокорторум е денешен град Ремс, кој Римјаните го дупчеле под земја како швајцарско сирење. Но, идејата за користење на пештерите како такви подруми за вино се појави само 700 години подоцна.

“Тие беа монаси во средниот век – така што може да се каже, Бенедиктинците ги рециклираа тие пештери. Тие користеа каменоломи, ги надградуваа и создадоа поврзувачки патишта помеѓу одделни пештери”, вели Редон.

Легенда за Дом Перињон

Во 16 и 17 век, виното од Шампањ било познато и на францускиот двор. Но, тогаш немаше меурчиња во него. Шампањот беше вино како и секое друго. Легендата стана бенедиктински монах по име Дом Перињон, кој во 1668 година работел во винарска визба. Денес по него е именуван еден од најпознатите и малку поскапите шампањи. Многумина велат дека е така

Шампањ во шишиња
Шампањот во шишиња е видливо пенлив

Дом Перињон измисли шампањ. Не навистина, вели туристичката работничка Алин Мили: “Дом Перињон е мит. Нема пишани докази кои докажуваат дека тој измислил шампањ. Шампањот нема вистинско потекло или пронаоѓач. Шампањот бил измислен сам по себе”.

… и тогаш дојде пената во шампањот

Кога шампањот, произведен во регионот Шампањ во 18 век, започнал да се флашира, стана забележливо дека има меурчиња и дека виното е пенливо. Имено, северната положба на овој регион бара таа брзо да се олади во есен. Затоа, ферментацијата се прекинува пред овошниот шеќер да се претвори во алкохол. Во пролетта, кога температурите стануваат поудобни, ферментацијата продолжува и така шампањот станува пенлив.

Лозја во Шампањ
Регион на шампањ во Франција

И така, шампањот тргна по триумфален пат кон побогатите кругови, пред се во Англија. Денес, најголемата количина на ова пенливо вино се пие помеѓу Божиќ и Нова година, 65% од вкупно произведениот шампањ годишно.

Автори: Гинтер Биркенсток / Марина Мартиновиќ

Превземено од – www.dw.com