Дали сакате шампањ?

Според традицијата, ние му должиме (намерно или случајно) откривање на шампањ.

Дали ви значи името „Дон Перињон“? Веројатно веднаш ве поврзува со најпознатата марка шампањ наменета за специјални прилики, но ова име се поврзува најпрво со Пјер Перињо, бенедиктински монах, кој беше прокуратор на манастирот Сен Пјер Д’Автвилерс скоро 50 години. Овој манастир беше поддржан од вински производи, а сето тоа беше внимателно надгледувано од Дон Пјер, кој исто така беше потврден од неговите браќа дека е исклучително стручен во областа. Според традицијата, ние му должиме (намерно или случајно) откривање на шампањ, пишува Светлината на зборот.

don-perignon.jpg

Историја

Роден и израснат во Сант-Менехолд, во регионот Шампањ-Арден, Пјер израснал во близок контакт со вино што работел во семејните лозја. Студирал на језуитски колеџ и подоцна бил примен во бенедиктински манастир во близина на Вердун. Откако станал свештеник помеѓу 1666 и 1667 година, на 30-годишна возраст станал и шеф на лозјето во бенедиктинскиот манастир Сен Пјер Д’Автвилар каде живеел до неговата смрт во 1715 година

Легендата вели дека тој бил пронаоѓач на шампањ, но се верува дека начинот на производство веќе бил познат. Како и да е, овој бенедиктинец сигурно играше важна улога во изборот на грозјето од кое би се подготвувало пенливо вино, што го направило исклучително. „Благодарение на неговото длабоко познавање на сорти грозје, тој беше заслужен за исклучителен избор на најсоодветни винова лоза за правење шампањ“, се наведува на веб-страницата Етали.

ТЕКСТ ПРОДОЛУВА ПО АД
Спонзорирана содржина
Мојата сопруга изгледа помладо од нашата 18-годишна ќерка!
Мидас – мајчин рекламирање на Интернет

Дон Пјер работеше неуморно за да го усоврши методот на производство помагајќи да се институционализира глобалната извонредност што се произведува и денес според неговите совети и упатства. Така денес неговото име е на етикетите на виното, но многу винарски визби ширум светот се именувани по него.

Двете најраспространети (и веројатно не сосема точни) верзии за историјата на шампањот зборуваат за сосема случајно откритие: се чини дека Дон Пјер почувствувал дека може да произведе пенливо вино, забележувајќи дека некои шишиња ќе пукнат на одредена температура или ќе се додаде флаширано вино. шеќер повторно да ферментира.

Италијанска рака?

Вечниот дијатриб помеѓу пенливо вино и шампањ, меѓу Италија и Франција, е збогатен и со локалните историски и енолошки истражувања, а потоа се појавува лекар од Фабријано кој го опишал методот на правење пенливо вино скоро 50 години порано. Тој го опиша тоа во еден од неговите есеи пронајдени во градските архиви во раните 2000-ти.

Пресот објавува: „Франческо Скаки, ​​лекар од Фабријано, најмалку 48 години пред Перињон да го стори тоа, го опиша методот на производство на пенливи вина. Така велат локалните историчари Алвизе Мани и енологот Франческо Сбафи кои објавија трактат во раните 2000-ти од Д-р. Скаки. Тие велат: „Скаки потекнува од познато медицинско семејство и во 1622 година тој напиша трактат за правилна потрошувачка на вода, чај и вино и за влијанието на овие пијалоци врз нашето тело. Поточно, во Поглавје 21, тој опишува како се прави пенливо вино, се додава суво грозје и други потребни состојки, и тоа го сторил многу порано пред Дон Перињон, кој не оставил никаква трага.

Но, во секој случај, вештината на монасите во подготовката на овој вид пијалок е забележана и препознаена низ целиот свет. Благодарение на д-р. Саки и дон Перињон беа во можност да ги усовршат методите и начините на производство на пенливо вино што достигнаа врвови од неговиот вкус. Затоа се тврди дека рецептот за подготовка на шампањ, намерно или случајно, е токму негов.

Превземено од – www.medjugorje-info.com