Сексот е како вино – се подобрува со возраста!

Не плашете се од староста затоа што дури и кога сте стари, можете да „имате секс“. Некои одат дури и подобро отколку во нивната младост. Нема непотребна напнатост и трепет, и колку ги подобрува здравјето и расположението, а да не зборуваме.

Иако младите се плашат од старост затоа што мислат дека воопшто нема да имаат сексуален живот, најновото истражување откри дека постарите навистина уживаат во сексот. Студија која ги разгледала сексуалните навики на постарите лица покажала дека мажите на возраст од 57 до 85 години имале поактивен сексуален живот отколку жените во тие години. Сепак, и за мажите и за жените на таа возраст, сексот е исклучително важен дел од животот.

Секако, сексот е здрав за младите, но и за повозрасните. „Луѓето во здрави врски каде што сексот работи добро, имаат подобро здравје и се подобро расположени од нивните врсници кои не го прават тоа“, рече Линда Wеј Вајт од Универзитетот во Чикаго, цитиран од Тпортал.

Повеќе од 3.000 постари лица учествуваа во истражувањето и тие одговараа на прашања поврзани со нивните сексуални навики. Резултатите дадоа пооптимистички ставови за постариот живот, што, како што е докажано, не го исклучува сексуалниот живот.

Не плашете се од староста затоа што дури и кога сте стари, можете да „имате секс“. Некои одат дури и подобро отколку во нивната младост. Нема непотребна напнатост и трепет, и колку ги подобрува здравјето и расположението, а да не зборуваме.

Иако младите се плашат од старост затоа што мислат дека воопшто нема да имаат сексуален живот, најновото истражување откри дека постарите навистина уживаат во сексот. Студија која ги разгледала сексуалните навики на постарите лица, покажала дека мажите на возраст од 57 до 85 години имаат поактивен сексуален живот отколку жените од тие години. Сепак, и за мажите и за жените на таа возраст, сексот е исклучително важен дел од животот.

Секако, сексот е здрав за младите, но и за повозрасните. „Луѓето во здрави врски каде што сексот работи добро, имаат подобро здравје и се подобро расположени од нивните врсници кои не го прават тоа“, рече Линда Wеј Вајт од Универзитетот во Чикаго, цитиран од Тпортал.

Повеќе од 3.000 постари лица учествуваа во истражувањето и тие одговараа на прашања поврзани со нивните сексуални навики. Резултатите дадоа пооптимистички ставови за постариот живот, што, како што е докажано, не го исклучува сексуалниот живот.

Превземено од – opusteno.rs