Ризлинг, Ве молам!

Виното е алкохолен пијалок со комплексен хемиски состав . Тоа е нестабилен физички и хемиски систем. Органолептичките квалитети и хемискиот состав на виното во голема мера зависат од климатските и почвените услови на подрачјето каде што растело грозјето, како и од начинот на неговото преработување. Од големо значење за добивање квалитетни вина е изборот на сорта грозје што идеално би одговарало на областа, дадената почва. Од појавата на производство на вино, огромен број сорти грозје се тестирани и одгледувани. Денес се познати повеќе од 4000 сорти винско грозје. Од нив, најмногу десетина станаа меѓународни. Ова се главните бели и црвени сорти на Бордо и Бургундија, германски Ризлинг, алзатски Гевурцтраминер и предок на многу сорти Мускат. Десетици илјади луѓе секоја година се трудеа да ги соберат земјоделските култури, берејќи ги гроздовите рачно, и се појавија дури во 1960-тите, во државата Newујорк, првите механички машини за да ја олеснат работата. Механичката берба е широко распространета во големите лозја, иако некои региони произведуваат вина со висок квалитет, особено каде што стрмните падини продолжуваат да се собираат рачно. Првиот чекор во производството на вино е да додадете мала количина на сулфур диоксид (SO2) во меленото грозје или ширата. Досега тие не беа во можност да го заменат проверениот антисептик кој ги штити кантарион и вино од оксидација. Накратко опишувајќи го процесот на производство на вино, тоа се случува на следниов начин: се избира добро грозје, се крши, а природниот квасец во кожата на грозјето го претвора шеќерот во сокот од грозје во алкохол. Овие заеднички вистини за производство на вино се познати стотици години. Одлични вина се појавуваат таму каде што природата покажа најголема наклоност. Денес, секој аспект на одгледување грозје и производство на вино е контролиран до степен за кој не сте сонувале порано. Научната основа на производство на вино се користи и во региони со традиционално производство на вино и во мали фарми. Од друга страна, како што рече професорот Емил Пејно од Универзитетот во Бордо: „Крајната цел на модерната енологија е целосно отфрлање на човечката интервенција во процесот на производство на вино“. Според нивниот опсег на бои, сите вина се поделени на бели, црвени и розеви. Со возраста, белите вина, наместо слама-жолта боја, добиваат интензивни тонови, стануваат златно-килибар. Црвените и розевите вина, напротив, исчезнуваат со возраста. Боите со гранат и рубин се претвораат во тула и кафеаво. суво вино (до 4g / l.) полусуво вино (4-12 g / l.) десертно вино (12-45гр / л.) ликер вино (од 45g / l.). Винска киселина, која е витална состојка на виното и тајна на нејзината рамнотежа и вкус, има несреќно својство да формира кристали кога комуницира или со калиум (големи кристали слични на шеќер) или со калциум (мали, бели, прашливи кристали). Претходно, виното старееше неколку години во ладни визби, а овие кристали формираа наслаги на wallsидовите на бурињата познати како „забен камен“. Кристалите немаат вкус, тие се сосема природни и безопасни. Интересот на потрошувачите за вино како предмет на дискусија и како пијалок расте секоја година. Зголемувањето на овој интерес започна во Велика Британија и брзо се прошири низ целиот свет. Денес во многу земји се објавуваат многу списанија и Интернет страници за вино, редовно се одржуваат дегустации на вино и состаноци со винарите, а винскиот туризам рапидно се развива. Ако сакате да купите вино на повисоко ниво од стомна, обидете се да го направите тоа свесно. Можете да купите вино за емајлирана кригла, но има вина за кристал Бакарат, и бесмислено е да се преправате дека се едно исто. Кога виното има прецизно место на потекло, за разлика од неименувано, тоа одразува специфична почва, клима, култура и традиција. Пронајдете нови сензации за вкус и размислете за нив. сорта на грозје и вино направено од него Ризлинг (германски Ризлинг) е бело техничко грозје (производство на вино) со германско потекло. Синоними за сорта: Вајт Ризлинг (Вајзер Ризлинг), Рајн Ризлинг (Рајнрислинг, Рајн Ризлинг), Ризлинг Јоханисберг (Јоханисберг Ризлинг), Јоханисбергер. Не Ризлинг: Греј Ризлинг (калифорниски „Греј Ризлинг“), Емералд Ризлинг (калифорниски „Смарагд Ризлинг“), Мисури (Мисури Ризлинг), Велшрислинг (ака италијански Ризлинг, италијански Ризлинг) (види подолу 🙂 Благодарение на способноста на ова вино да живее долго во подрумот, како и да ги рефлектира карактеристиките на теруарот, притоа одржувајќи комплексна сортна личност, Ризлинг ја освои славата за себе како една од најголемите бели сорти за производство на вино. Како и да е, географијата на нејзиното одгледување е многу поскромна од онаа на добро познатите „бестселери“ како Шардоне, Мерлот и Каберне Совињон. Учење да разбираме вина Не е јасно дали римскиот вино го спомнал римскиот историчар и писател Плиниј, или дали оваа најважна сорта грозје е избрана од дивото грозје на Горна Рајна. Познато е само едно: германските лозари се потпираат на вековната традиција на одгледување Ризлинг – првото писмено споменување на тоа датира од 1430 година – и ја одгледуваат оваа класична сорта на начин што не се прави во ниту една друга земја во светот.