Нова лекција

Виното е ритуал и синоним за релаксација и пријатно време со најблиските. Виното се ужива и затоа постојат неколку правила за да се добие најдоброто што може да го обезбеди.
Стаклото се прифаќа со десната рака на долниот дел. Чашите за бело вино имаат подолга рачка, а чашите за црвено вино имаат пократка рачка. Големината на чашата зависи од квалитетот на виното за кое е наменето, но и од видот на виното. Квалитетните вина се истураат во помали чаши, а масите во поголемите.
Виното не се става на горниот дел од чашата. Чашата треба да се истури на нешто повеќе од половина, бидејќи така најдобро ги забележуваме бојата, мирисот и вкусот на виното.
Ако гостинот го прашаат нешто во моментот кога сакал да испие голтка, треба да ја врати чашата на масата додека не одговори.
Стаклото не треба да се става во близина на плочатаза да не се превртиме ненамерно. Ако пиете за време на оброк, треба да ги избришете усните со салфетка или крпа и да ставите вилушка и нож на чинија.
Не е пристојно да се пие премногу нагло, бидејќи едно лице може да има непријатност. Оние кои повеќе не сакаат да пијат ќе ја одбијат понудата со мало движење на раката или ќе ја повлечат чашата поблиску до себе. Покривањето на чашата со рака не е polубезно.
Лицето што служи вино треба да провери дали вината се правилно загреани. Белото вино треба да биде ладно и црвено темперирано. Температурата на белите вина при сервирање треба да биде 11-14c, а црвената 16-22c, при што долната граница важи за млади и повисока за постарите вина.
Шампањот треба да стои на мраз. Премногу јаглерод диоксид се развива во топлината, што може да предизвика капачето да излета од шишето под притисок. За шампањ треба да има посебен сад исполнет со мраз.
Виното се става во чаши од десната страна на гостинот. Со тоа, свртете го шишето со етикетата (етикетата е негова лична карта) нагоре за да може да се види, и внимавајте да не го потпирате шишето кон стаклото. Шишето со шампањ е завиткано во бела салфетка, така што капките вода не го валкаат костумот, фустанот или чаршав.
Ако служите ново, поинакво вино, не заборавајте да ги смените чашите, а во исто време да ги замените дури и оние чаши кои не се целосно испразнети. Не додавајте вино на полупразни чаши, односно не ги присилувајте гостите брзо да пијат, бидејќи виното се ужива полека.
Услугата треба да биде без бучава и со многу умешност. Ако се случи да се преврти чашата со пијалокот, не треба да правите бучава, туку да ја оставите поплавата да тече по својот тек, особено ако имало вода во чашата. Ако имало вино, особено црвено вино, треба да побарате малку сол и да го посипете дамканото место, бидејќи тоа ја намалува штетата на чаршавчето.
Имајте на ум дека чујниот тропа е резервиран само за специјални празнични прилики како што се свадби, додека во сите други случаи доволно е само тивко да ја допрете или одморите чашата една до друга. Исто така, не треба да тропате со секого, туку само со оние што седат или стојат близу вас, па дури и со една личност. Кога тропате и наздравувате, погледнете ја личноста во очи и насмејте се малку затоа што тоа ја поттикнува блискоста и поврзаноста.