Дали сте за пијалок?

При организирањето на некој вид на прослава, стекнување и заштита на пијалоци за време на вечера исклучиво  на одговорност на земјата домаќин. Тој ќе обезбеди пијалоци според планираното мени и проверете дали се правилно послужени за гостите. Сепак, честопати луѓето не се сигурни како правилно се служи кој пијалок. Денес ќе ве научиме, за никогаш повеќе да не бидете нервозни, без разлика кој дошол да ве посети. 

Аперитивите се пијат пред јадење за да се отвори апетитот. Како аперитив може  да се послужат сите видови ракија, водка, вермут, мартини, шери, пристаниште вино, џин и тоник и слично. Во суштина сè што е висок процент на вино или дестилат од зеленчук, суво и слатко пристанишно вино, како и безалкохолни горчливи пијалоци. Аперитивите се служат разладени до три степени и се пијат пред јадење и седење на масата. 

Пивото се служи разладено, исто така во три степени, со предјадење.

Бело вино се служи со јадења со бело месо, телешко и риба. Розите се пијат претежно со риба, и се служат како бело вино, разладено до 7 до 11 степени.

Етикета за венчавки со шампањ: Дали сте на пијалок?

Како по правило, црвените вина се пијат со темно месо, кои се првенствено говедско, јагнешко, свинско, патка, стек, како и сите видови дивеч. Тие се пијат незаладени, на собна температура, што значи помеѓу 19 и 21 степен.

Пенливи и слатки вина се служат со слатки јадења и разни десерти на температура од три степени.

Дигестивните средства се пијалоци кои се служат после јадење, со кафе, а тоа се разни ликери, коњаки и ракии. Послужете исто така во фрижидер, на собна температура.

За оние кои не се loversубители на алкохол, послужете сокови или минерална вода, изладени на температура од три степени.

Lenka Gatić