Florence

Фиренца во Тоскана бара многу приказна, што честопати не може да предизвика задоволство што патниците во Фиренца им го пружаат на патниците. Јас сум неговата фасцинација и ентузијазам од Фиренца и Тоскана , се обидов да преведам во овој текст и ќе се обидам да ви кажам што повеќе корисни информации. Фиренца го прави патувањето необично! Се надевам дека текстот ќе ви биде поттик да одите на турнеја низ Фиренца и Тоскана и да се запознаете со ренесансната уметност и рајот на хедонистите. И за оние што го посетиле, верувам дека овој текст ќе биде корисен потсетник.

Тоскана е светски познат регион на централна Италија , познат по своите пејзажи од бајките , голем број зачувани стари градови со средновековна и ренесансна архитектура, ненадмината колекција на ренесансни ремек-дела, мода, познати тоскански вина и гастрономија. Тоскана е толку фасцинантна што е тешко да се опише со зборови. Мора да се доживее . Можете да прочитате за тоа, да ги слушате другите што ја посетиле, но тоа е многу малку во споредба со она што ќе го доживеете кога ќе го почувствувате со сите сетила. Фиренца е бисер на Тоскана, и бидејќи Фиренца ги зачувува глетките на својот град, ќе имате сè да го посетите. Да одиме!

Семејството Медичи и Фиренца, главниот град на Тоскана

Тоскана беше место на средба и инспирација на некои од најважните уметници во светот , како што се Микеланџело, Леонардо да Винчи, Ботичели, otото, Брунелески, Донатело, Бокачо, Васари, Данте, Петрарка и многу други. Во 1982 година, УНЕСКО додаде 6 места во Тоскана на списокот на светско културно наследство (Фиренца, Пиза – Поле на чудата, Сиена, Сан imиминано, Пиенца, Валдорсија), а во 2013 година, 12 вили и 2 градини од семејството Медичи беа додадени на списокот .

Фиренца е главен град на регионот Тоскана, на бреговите на реката Арно, лулка на ренесансата, каде што се роди италијанската литература. Таму владее војводата од највлијателното семејство Медичи, мешавина од тиранија и хуманост – Лоренцо Величествениот беше спонзор на младиот Микеланџело, Козимо Втори е заштитен Галилео од инквизицијата, Ана Марија Луиза е копирана Лореин војводи сите средства на Медичи, вклучувајќи ја и колекцијата во галеријата Уфизи, Пити и Барџело, под услов наследството никогаш да не се пресели од Фиренца.

За среќа на светот и цивилизацијата, овој договор беше почитуван до денес, и ни овозможува да уживаме во ремек-дела на архитектурата, сликарството и скулптурата на мал простор.

Кога беше Фиренца и нејзината кратка историја

Римските ветерани на Јулиј Цезар ја основале колонијата Флорентија во 59 година п.н.е., која станала епархија во 4 век. После тоа, со Фиренца управувале Византијците, Источните Готи, Ломбардите и Французите. Во 1115 година, Фиренца станала автономна комуна. Градот е многу богат со производство на волна и свила. Во 1252 година, беше воведена нова валута – Лерин . Во 14 век, со Фиренца владеело семејството Албици , чиј најголем ривал бил семејството Медичи. Фиренца беше   првиот град во светот со асфалтирани улици во 14 век.

Во првите децении на 15 век, семејството Медичи започнало да управува со градот.

Историјата на Фиренца е во голема мера поврзана со семејството Медичи . Влијанието на семејството започнало со богатиот ovanовани ди Бичи де Медичи, додека првиот член на семејството кој се занимавал со политика бил Козимо де Медичи (Постариот Косимо – Козимо ил Векио).

Откако семејството беше прогласено за „Папски банкари“, нивната моќ и влијание растат рапидно. Косимо постариот е наследен од неговиот син Пјеро ди Косимо де Медичи, кога во 1469 година го наследи Лоренцо Величествениот, најомилениот Медичи, голем покровител на уметници како Леонардо да Винчи, Ботичели и Микеланџело. По неговата смрт во 1492 година, републичката администрација била обновена, а семејството Медичи се вратило во Фиренца во 1512 година. 1 Во 537 година Косимо I де Медичи станал првиот војвода на Фиренца, а од 1569 година станал Голем војвода на Тоскана. Него го наследи Фердинандо Први, кој беше многу сакан и хуман велик војвода. По него, владееше Ана Марија, последната од семејството Медичи,кој беше голем покровител на уметностите. Последниот владетел на семејството Медичи беше похотливиот и блуд ianијан Гастон , сè до припојувањето на Тоскана кон австриската круна во 1737 година .

За време на Втората светска војна, градот бил под германска окупација. Кон крајот на 1966 година, голема поплава ја погоди Фиренца. Реката Арно дошла на 6 метри од обилните дождови, а во тоа време биле уништени многу уметнички дела, како и голем број историски книги, што предизвикале голема штета на културното наследство.

Како да стигнете до Фиренца и како да одите на градска турнеја?

Голем број туристички агенции организираат многу поволни аранжмани за обиколка на Фиренца и Тоскана . Понудата на туристички агенции може да ја видите тука . Ако одлучите сами да го посетите, Фиренца е оддалечена од Белград околу 1.030 километри .

Не пропуштајте ја познатата пасеџајата, важен ноќен ритуал на локалното население. Фиренца одат на прошетка навечер , да ги видат своите пријатели на пијалок, да ги погледнат излозите, да видат и да ги видат. Најпознатата улица за пасеггијато е Via dei Calzaiuoli , која ги поврзува Пјаца дел Дуомо и Пјаца дела Сињорија.

На Пјаца дела Република , можете да уживате во прекрасните градини со пијалок. Од Пјацале Микеланџело , можете да ја набудувате романтичната и осветлена Фиренца.Исто така, Пјаца дела Сињорија и Понте Векио се добри дестинации за вечерна прошетка. Твое е да се облекуваш и да излегуваш навечер, и како локални жители, да гледаш и да се гледаш.

Фиренца е многу лесна за посета, бидејќи целиот центар на градот е пешачка зона .