Чаша вино со оброк?

Некои луѓе претпочитаат црвени, а некои бели вина. Розата може да биде и убаво вино, но генерално се смета дека е со понизок квалитет. Црвеното вино го зголемува притисокот, затоа не се препорачува за стари лица и чувствителни луѓе.

Што е важно за добро вино

Вината се поделени во трпеза, квалитет и врвен квалитет. За да се добие вино со врвен квалитет, треба да се исполнат голем број фактори. Најважно е климата и климата каде што се одгледува да одговараат на таа сорта грозје, и секако дека е важен и самиот технолошки процес на производство, како и условите за чување вино. Вината честопати може да се чуе дека се подобри колку што се постари. И, вистинското вино треба да созрее. А, за да се зачуваат квалитетот и вкусот, потребни се оптимални услови. Вината се чуваат во посебни простории, таканаречена винарска визба, каде оптималната температура е 12 степени и каде е темно. Флуктуациите на температурата не се добри. Влажноста треба да биде околу 60%. Шишињата со вино мора да бидат во хоризонтална положба за да го одржат капакот влажен и да спречат влегување на воздухот во шишето.

Професионални луѓе кои се занимаваат со производство, складирање и транспорт на вино се нарекуваат енолози. Тие се занимаваат и со дегустација на вино. Врз основа на дегустација, тие можат да го одредат квалитетот на виното.

Како се служи вино

Виното се служи во специјални чаши. Вообичаено е овие очила да бидат изработени од тенка стакло и да бидат заострени на врвот. Ова е така за да се чувствува подобро температурата и да се задржи мирисот на вино. Винските чаши поради нивната кревка структура имаат нога за да ги одржат стабилни. Чашата за црвено или црвено вино треба да биде поголема и широка, додека чашата за бело вино треба да биде тесна и помала.

Комбинирање на вино и храна

Навистина е уметност да се комбинира вистинско вино со вистинска храна. Само добри познавачи на вино можат да го сторат тоа.

Со цел да се доживее вистинско гастрономско задоволство, важно е виното да оди добро со храната. Некои вина одат одлично со сирење, некои со риба и месо, па дури и со десерти. Постои теорија дека бојата на виното треба да се избере врз основа на бојата на храната што ја јадеме. Затоа, виното би било со иста боја како и доминантната боја на храната што ја јадеме. Виното може да се пие со храна, но и да се става во храна за време на подготовката на храната, така што има многу рецепти со храна и вино . Се разбира, виното што се става во храната за време на готвењето не мора да биде со таков квалитет како оној што го пиеме заедно со јадењето.

Ернест Хемингвеј исто така го ценел виното како храна. За него, тоа беше една од најважните намирници измислени од нашата цивилизација.