Зошто Италијанските вина се толку почитувани

Некои од најголемите дела на светската литература беа напишани на италијански јазик, како што се Дантевиот „Пекол“, Бокачо „Декамерон“ или Петрарка „Сонети“. Кој би рекол дека таквиот мелодичен и романтичен јазик понекогаш бара потреби од судски преведувач за италијанскиот јазик кој треба да преведува официјални документи.

Италијанските вина, за разлика од „брзината“ на италијанскиот јазик, бараат потрошувачка на светлина и бавно вклучување на сите сетила. Тајните на италијанските вина се стари, но сепак привлечни. Италија продолжува да го воодушевува целиот свет со својата уметност во правењето вино. Италијанските сорти на вино се посебни по тоа што успеваат само во Италија, а послаби во остатокот од светот, па затоа се непознати за повеќето луѓе. Некои од најпознатите вина се Ламбруско и Бароло, а најпознати региони за вино се Тоскана, Венето и Пиемонт.

Венето, провинција на северот на Италија со седиште во Венеција, припаѓа на самиот врв на италијанската винарија. Познати вина од овој регион се амарон, проско, совес и валполицела.

Пиемонт, исто така важен регион за вино, се наоѓа во околината на Торино. Познат е по црвените вина „Бароло“ и „Барбареско“, кои се прават од грозје Небјоло. Од белите вина се издвојува Гави, именуван по истоименото место од каде потекнува.

Најдобрите вина на југот

Повеќето лозја се наоѓаат на Сицилија. Тој е еден од најплодните вински региони. Најпознато сицилијанско вино е Розо дел Конте.

Можеме да претпоставиме дека Милош Црњански, додека се борел во Тоскана, уживал во некои од најпознатите вина на светот, како што се Кјанти или Брунело ди Монталчино. Токму овие две вина ја направија Тоскана позната низ целиот свет, покрај тоа што се лулка на хуманизмот. Кјанти е црвено суво вино со овошна арома, направено од сортата Сангиовезе, со додавање на некои други сорти. За разлика од Кјанти, Брунело ди Монталчино се прави само од сортата Сангиовезе и се смета за едно од поскапите вина. Интересно е што пред да се консумира, потребно е да се старее повеќе од пет години во буре и исто толку во шише. Енолозите наведуваат дека, во добри години, брунело има единствена елеганција, сила, сложеност и ароми на боровинка, цреша, капина, фино чоколадо, кожа и зелени ноти.

Бојата на виното е под влијание на географското потекло. Потемни нијанси на вино, односно најтемните црвени и жолто-бели нијанси доаѓаат од областа каде што е топло климата. Полесните доаѓаат од области со постудена клима и вкусот е полесен и помалку густ. Така, на пример, во Ломбардија, две области се издвојуваат во однос на производство на вино. Во Франчакорта, која има многу сончеви денови, се одгледува послатко грозје, додека климата во Олтрепо Павезе е нешто поблага, со поладна почва, што значително влијае на киселоста на виното произведено овде. Белите вина се мнозинство во Фриули-Венеција ulулија, кои благодарение на тоа што лозјата се наоѓаат на високи ридови и добиваат многу сончева светлина, имаат и поцелосен вкус. Италијанците, сепак, не се fansубители на овие вина.

Италијанските вина го носат здивот на ветровите од Алпите, опојните мириси на околните врвови и топлината на сонцето на јужна Италија.Споделете добра содржина со пријателите: