Се враќа традицијата на домашното фамилијарно вино

Пред една деценија производител на грозје, а денес сопственик на мала винарија „Јаковлевски“, во центарот на Кавадарци. Вака дипломиран туристички работник, Ѓорѓи Јаковлевски, ја продолжи семејната традиција на винарење, во автентичноста на подрумот од семејната куќа. Во него првично произведувал илјада литри а денеска околу шест , со можност за зголемување од уште четири тони и од годинава првите количини на вранец барик. Начинот на производство, во пластичните и роствеј буриња е традиционален. Јаковлевски на 35 годишна возраст со сопствената идеја храбро се спротивставил на откупувачите и нивните ниски цени на грозјето.

-Јас немам големи површини, околу 7 – 7,5 декари се, немам голема површина со воглавно постари насади од кои едниот е поврзан со мене, засаден е кога јас сум се родил пред 45 години, со автентични и автохтони сорти на грозје од овој регион како станушина, смедеревка, хамбург и вранец кој што дава одлични резултати во тиквешијата, рече Јаковлевски.

Освен мирисот на вино ,од првото дабово буре наполнето со вранец кој зрее, штом влезето во оваа мала винарија, ќе го почувствувате и мирисот на произведен домашен вињак по рецепт на печење на вино. Вгодина планирано е производство од 2,5 тони.

-Французите го нарекуваат коњак, во поранешна Југославија вињак . Го произведуваме за своја душа, за пријатели. Со измената на законот постои можност да се регистрира производство на ракија, бидејќи ова е жесток алкохол, и така овој пијалок да може легално да се најде на трпезите во државата, додаде Јаковлевски.

Сепак од измените на Законот за вино ,овој винопроизводител, особено е задоволен поради можноста што законското решение му дава на физичко лице да продава од дома, како што вели, од праг, и на тој начин му овозможува на купувачот посета на малата винарија како и запознавање со процесот на производство на виното што го купува.