Чоколадо, сирење, вино – Што се смета за „неопходно за живот“ во некои земји

Повеќето трговски центри, продавници, ресторани, па дури и јавен превоз во светот се затворени, а функционираат само потребните услуги. БиБиСи направи малку истражување, па излезе со невообичаени податоци за тоа што се смета за „неопходно за живот“ во некои земји. Не е залудно речено дека „колку луѓе – толку многу желби“, ниту дека „за вкусовите не треба да се разговара“, бидејќи она што е најважно за опстанокот, се разликува од култура до култура. Во Париз, на Елисејските полиња, во време кога во Франција важат ограничувачките мерки, беше отворена само продавница за чоколади. Очигледно е, вели новинарот на Би-Би-Си, Хју Шофилд, дека чоколадото е храна за Французите без која не можете да живеете. „ Иако сè е затворено, во Франција, на задоволство на сите граѓани, с bak уште работат пекари, продавници за млеко и сирење, но и вина “, изјави дописникот на Би-Би-Си од Париз. Фактот дека можат да го купат своето омилено вино, сирење или чоколадо ги задржува Французите, барем навидум, начинот на живот на кој се навикнати. Во САД, јавува дописничката Рита Прасад, откако добиле дозвола од администрацијата на Трамп, тие продолжиле да работат со продавници за оружје и поставиле рекорд на продажба. Во Америка, во земјите каде марихуаната е легална (како што е Коларадо, на пример), продажбата е зголемена и за медицинска и за потрошувачка. Ресторани, клубови, барови и пабови се затворени во Австралија, но продавниците за алкохол се лиценцирани. Може да се купи пијалок, но мора да се пие дома. Интересно е и тоа што некои продавници за детски играчки се отворени, но ограничен број продавачи можат да останат во нив. „ Се прашувате зошто продавниците за играчки се неопходни? Премиерот Скот Морисон рече дека тој и неговата сопруга морале да им купуваат на децата еден куп загатки и игри на табла, бидејќи тие знаеле дека нивните навики ќе треба да се менуваат во следните неколку месеци “, објасни дописникот. БиБиСи од Австралија Шаима Калил. На Филипините, јавува дописникот Хауард Johnонсон, јавниот превоз е забранет, но има и исклучоци. Имено, во повеќе градови е дозволено, пред се, на здравствените работници кои доаѓаат и доаѓаат од работа, да користат популарно филипинско превозно средство наречено трицикл, што е слично на мотоциклот на Бетмен и Робин. Во Индија нема возови кои превезуваат повеќе од 20 милиони луѓе дневно и се клучни за животот на голем број луѓе, од кои многумина остануваат заробени на местата каде што се најдоа, а сега владата мора да се грижи за нив. Но, она што владата на Индија го смета за потребно за живот е работата на ИТ секторот, што овозможува нормално функционирање на комуникациите, трансакциите со пари и работата на владата, забележа дописникот од Мумбаи, Јогита Лимеј.