Виното, Пивото и чоколадото ви го продолжуваат животот

Строгата „чиста“ диета наскоро може да замине во историјата, бидејќи резултатите од новото истражување покажуваат дека пивото, виното и чоколадото можат да го продолжат животот. Научниците велат дека одредена диета може да ги ублажи воспалителните процеси во организмот и да го намали ризикот од предвремена смрт во средните и доцните години за скоро 20 проценти.

Диетата која има толку позитивно влијание врз здравјето се заснова на овошје, зеленчук, леб од цели зрна, сирења со малку маснотии, маслиново масло и ореви. Но, не мора постојано да се држите до овие супер здрави намирници, можете да ги завршите оброците со чоколадно задоволство, чај, кафе или чаша вино или пиво.

Истражувањата исто така покажаа дека ако сакате да живеете подолго, треба да избегнувате храна што ги стимулира воспалителните процеси, вклучувајќи црвено месо во каква било форма, остатоци, пржена храна, газирани пијалоци и преработена храна, воопшто, како што се готови сосови, замрзнати готови јадења. и слично.

За време на студијата, истражувачите споредиле податоци за повеќе од 68.000 испитаници, на возраст меѓу 45 и 83 години, и откриле дека оние чии диети биле богати со антиинфламаторна храна имале 18% помал ризик од смрт во следните 16 години од оние помалку се грижеше за диета.

Откако испитаниците пополнија прашалник заснован на 11 намирници кои ги ублажуваат воспалителните процеси во организмот, тие беа рангирани од 0 до 16, со поголем број што укажува на подобро здравје.

Поточно, оние со повисока оценка имале помал ризик да умрат од кардиоваскуларни болести (20 проценти) и карцином (13 проценти).

Интересно е тоа што пушачите кои јаделе на овој здрав начин имале поголема корист од тоа отколку непушачите. Нивниот ризик од предвремена смрт е скоро третина помал од оној на пушачите кои исто така се хранат нездраво.

Но, непушачите кои се хранат здраво, ќе живеат во просек пет години подолго.

„Познато е дека овошјето, зеленчукот, чајот, кафето, црвеното вино, пивото и чоколадото се богати со антиоксиданси“, вели професорката anоана Калуза од Универзитетот во Варшава, пренесува британски „Метро“.

„Лебовите од цели зрна, зеленчук, свежо и суво овошје се богати со здрави влакна, а маслиновото масло е одличен извор на здрави, незаситени масни киселини, кои се сите вредни хранливи состојки со изразен антиинфламаторно дејство.

Воспалителните процеси се природен начин на организмот да се бори против болести или повреди, но кога ќе станат хронични, тие се поврзани со сериозни болести како што се кардиоваскуларни, карцином, дијабетес или деменција.

„ Исхраната базирана на храна со висок антиинфламаторно потенцијал го намалува ризикот од смрт како резултат на кардиоваскуларни болести или рак и го продолжува животниот век, особено кај пушачите и поранешните пушачи “, вели д-р Калуза.

Овие наоди, кои вклучуваат влијание на потрошувачката на вино и пиво, може да изгледаат контроверзно, но научниците забележуваат дека резултатите се базираат на случаи на испитаници кои конзумирале и сè уште консумираат  алкохол во многу умерени количини .