Винска карта (правила)

Составувањето вино со храна се прави според едноставни правила:

Лесните вина се служат со лесни јадења
Посилните вина се служат со тешки оброци
Киселите јадења се служат со кисели свежи вина
Белите вина се служат со бело месо и варена риба
Неутралните бели вина се служат со школки и ракови
Со печена риба и есенски црвени вина
Десертни вина и шампањи се служат со слатки јадења и десерти
Во зависност од овие правила, вашата листа на вина е исто така прилагодена на видот на вашиот објект, така што рибниот ресторан првенствено ќе служи бели вина со рибни јадења, за разлика од ловџискиот ресторан, каде црвено вино обично се нуди со риба.

Вината се пишуваат во групи
Вината во списокот со вина се запишуваат во групи кои не се определени според бројот на вина или редоследот. Започнува со аперитиви или вина што гостите најмногу ги бараат или вина што ви носат најмногу пари.

Заеднички карактеристики на виното по групи се:

Боја на вино
Потеклото на виното
Квалитет на вино
Количината на шеќер во виното
Специјални вина
Оние групи вина што не ви одговараат или не ги интересираат вашите гости, треба да се отстранат од списокот со вина и да не се набавуваат повеќе, бидејќи тие не се профитабилни и заземаат место во вашиот магацин и вашата понуда.

Алтернативна форма на класификација на вино
Вината може да ги сортирате и во списокот со вина по:

Азбучен ред
Години на производство
Начин на производство (пенливи вина, специјални вина)
Архивски вина
Дополнителни информации потребни за да бидат во списокот со вина
Кога составувате список со вина, списокот со вина не треба да содржи само оскудни информации како што се име на вино, боја, количина и цена, туку потребно е да се дополнат овие информации со карактеристиките што ги красат вината од вашата понуда.

Дополнителни информации се:

Степен на квалитет
Процент на алкохол
Количината на киселост
Количината на танин
Својства на вкус на вино
Потеклото на виното и точното име на лозјето
Година на производство
Име на производителот
Овие карактеристики на виното треба да бидат запишани на етикетата на виното што го служите.

Неколку совети за крај
Вината од блиските лозја се неопходни во вашата понуда, бидејќи гостите сакаат да се сретнат со вина од вашата област.
Кога ќе понудите помалку познати квалитетни вина во вашата листа на вина, обидете се дополнително да го потенцирате вашето мислење дека квалитетот на виното вреди за цената по која го нудите наведеното вино.
Во понудата на вашето мени, веднаш можете да наведете и препорачате кое вино ќе го предложите со некое јадење.
На здравје!