За виното мора да се знае

Уште кога сакав да започнам да уживам во виното, во главата ми ringвони прашањето што повеќето loversубители на вино си го поставуваат, како правилно да пијам вино?
Правилното пиење вино е процес што ни помага да извлечеме максимум од секое вино. Овој процес се состои од 5 чекори: набудување, нишање (подобар термин?), Мирис, пиење и плукање. Секој од овие чекори ќе даде нова димензија на виното што го пиете.
Сепак, како почетник во вински води, можеби ви се чини дека не ви се потребни сите овие чекори и дека знаете дека сте во право.
Виното е тука за да уживаме, без оглед на тоа што ви значи. Лично, јас сум неизмерно задоволен што уживам во секое вино што ќе го пробам за прв пат чекор по чекор. Откако ќе ги научите овие чекори, ќе сакате да го пиете секое вино точно вака и од соодветната чаша.
Многу пати имав можност да пијам вино од обични чаши вода и морам да ви кажам дека истото вино, од истото шише, има различен вкус и мирис и боја и … едноставно вистинската чаша и овој процес ќе го направи виното навистина и ти уживаш.
Тука ви го претставувам целиот процес, и дали ќе ги искористите сите чекори или ќе го направите вашиот избор, зависи од вас.
Како се гледа виното?
Гледањето вино е воведен чекор и мое омилено. Тој ме спаси од гниење вино во мојата уста толку многу пати што ова е задолжителен прв чекор за мене.
Со овој чекор, ќе ја проверите јасноста на виното, а исто така ќе имате можност да уживате во заводливите нијанси на овој нектар на боговите.
Виното што е во добра состојба не треба да биде облачно или облачно. Она што најмногу го радува моето око е прилично чистото вино. Не мешајте го ова со слабо филтрирани вина, кои се повеќе се во тренд и во кои ќе забележите талог на дното на шишето. Сè што треба да направите во тој случај е да не го тресете шишето и полека да го истурате виното во чашата, оставајќи неколку сантиметри вино во шишето со талог.
Белите вина можат да имаат про transparentирни кристали на дното на чашата или меурчињата. И двете од овие појави се безопасни, па дури и пожелни.
Она на што треба да обрнете внимание се меурчињата што се формираат кога црвено или бело вино почнува да кисело. Овие меурчиња ќе бидат придружени со мирис на оцет.
Бојата на виното ни кажува многу за возраста, ферментацијата, созревањето и целокупниот квалитет. Точно, за да ги забележите разликите, треба да пиете најмалку 100 различни вина за да започнете да ги забележувате нијансите. Еве предизвик за вас.
Што се однесува до белите вина, возраста е еден од факторите што влијаат на бојата. Потемните обично се постари. Имајте на ум дека прилично темните, кафеави бои на белото вино претежно покажуваат дека истекол.
Друг фактор е ферментација и созревање во дабови буриња, што исто така влијае на интензитетот на бојата.
Друг фактор е климата, каде што по природа постудените клими произведуваат побледи вина кои потемно потемнуваат, додека потоплите клими произведуваат пожолтени вина кои стареат побрзо.
За време на моето истражување и експериментирање со вина, наидов на исклучоци кои ги потврдуваат правилата, па веднаш ќе се дистанцирам и ќе кажам дека сè што пишувам важи за повеќето случаи, и дека во светот на виното, исклучоците не се невообичаени.
Од друга страна, црвените вина губат интензитет на бојата со текот на годините. И црвените вина можат да добијат кафеави нијанси.
Интересен факт е дека ќе забележите поголема градација на бојата од центарот на стаклото каде ќе ги видите најтемните нијанси кон рабовите на стаклото каде што ќе ве чека најсветлата боја. Затоа овој чекор е важен затоа што ова најдобро се гледа во закривено стакло под кое има бела површина.
На пример, за мене беше интересно што црвените вина што старееја во дрвени буриња изгубија повеќе боја од оние што старееја во шишиња.
Бојата на виното е под влијание и на сортата грозје, но за тоа некое друго време. Време е да го свртиме стаклото.
Како да свртите чаша вино?
Овој чекор е најинтересен за мене затоа што ми требаше време да научам да ја вртам чашата со вино без содржината да заврши во мојот скут. За почеток, можете да започнете да го претворате виното во чаша така што чашата да остане на штандот, и откако ќе стекнете доволно самодоверба и желба за авантура, ќе ја одделите чашата од масата и ќе ја свртите во воздухот.
Обавезно пробајте го ова прво дома со чаша вино што содржи вода за да избегнете скапи последици.
Овој чекор ќе ви помогне да го откриете процентот на алкохол и сладоста на самото вино. Кога зборувам за вино, сакам да користам само убави поими, па затоа капките вино што се ценат по работ на чашата ги нарекувам нозе (пред солзите).
Ако нозете се континуирани, тоа ќе ви покаже дека виното има поголем процент на алкохол или дека е послатко. Ако нозете се скршени и изгледаат како да се распаѓаат, ќе знаете дека виното е посува или има помал процент на алкохол.
Имајте на ум дека детергентот што го користите при миење очила може да влијае на стапалата.
Ако навистина сте решиле да се посветите на овој процес, препорачливо е убаво да ја искривите првата чаша вино, а потоа да ја истурите и да успеете во втората, и само тогаш започнете да уживате во истражување на виното. На овој начин дефинитивно ќе ја подготвите чашата и ќе го намалите влијанието на детергентот.
Како правилно да мирисате на вино?